Haagse debatten stoppen, muur gaat door

De driedaagse debatten voor het Internationaal Strafhof in Den Haag over de wettelijkheid van de Israëlische veiligheidsmuur op Palestijns grondgebied eindigden zoals ze begonnen zijn. Binnen de rechtszaal vliegen juridische argumenten heen en weer, buiten het Haagse Vredespaleis laaien de emoties hoog op. De bouw van de omstreden afsluiting gaat intussen gewoon door.





Israël boycot de hoorzitting in Den Haag omdat het vindt dat het Strafhof niets te zeggen heeft over de bouw van een veiligheidsbarrière ter voorkoming van terroristische aanslagen. De Verenigde Staten en enkele Europese landen steunen het Israëlische standpunt dat het hof niet bevoegd is.

De Palestijnen beschuldigen Israël ervan met de muur veroverd Palestijns grondgebied definitief te willen annexeren. Hun mening werd gedeeld door vrijwel alle andere van de vijftien landen en organisaties die zich in Den Haag te woord meldden. Ook landen die niet betrokken zijn bij het conflict in het Midden-Oosten spraken zich uit tegen de muur.

De raadsman van de Organisatie van Islamitische Staten (OIC) stelde dat de zelfmoordaanslagen tegen Israëlische doelwitten in verband moeten worden gebracht met de bloedige Israëlische terreur tegen de Palestijnen. De muur maakte een leefbaar Palestina en dus ook de vrede in de regio onmogelijk, zo luidde het. De vertegenwoordiger van de Arabische Liga vroeg het hof om een duidelijke signaal, waarbij de muur wordt afgebroken, bezet land teruggegeven en een schadevergoeding betaald.

Jordanië zei dat de muur Israël verbindt met de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever die het 37 jaar geleden veroverd heeft. Het gaat hier niet om de verdediging van Israëlisch territorium, maar om de bescherming van Israëlische nederzettingen in bezet gebied, zei de Jordaanse vertegenwoordiger. Het land vreest dat de muur nog meer Palestijnen naar Jordanië zal doen vluchten.

Ook Cuba, Belize, Indonesië, Madagascar, Maleisië en Senegal drukten hun sympathie uit voor het Palestijnse standpunt. We erkennen het recht van Israël om zich te beschermen tegen het laaghartige terrorisme, zei de vertegenwoordiger van Belize, Maar de muur is een slecht en ongepast antwoord.

Het verdict van het Strafhof is niet bindend, maar heeft een hoge symboolwaarde. Dat uit zich in erg emotionele manifestaties rond het Haagse Paleis van de Vrede. Israëli’s betogen met foto’s van slachtoffers van zelfmoordaanslagen en hebben het wrak van een door een aanslag vernielde bus ter plaatse gebracht. Palestijnse betogers klagen de persoonlijke, sociale, economische en politieke gevolgen van de bouw van de muur aan.

Op het terrein gaat de bouw van de muur intussen gewon door. Terwijl in Den Haag de debatten woedden, walsten Israëlische bulldozers een veld met olijfbomen plat in het dorpje Beit Surik in het noorden van de Westelijke Jordaanoever.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.