"Beloetsjen gaan één front vormen tegen Pakistan"

Strijders in de Pakistaanse provincie Beloetsjistan gaan binnenkort één front vormen tegen het leger, om te vechten voor onafhankelijkheid. Dat zegt dr. Allah Nazar, een hoge commandant van het Bevrijdingsfront van Beloetsjistan, in een telefonisch interview.

  • Karlos Zurutuza/IPS Beloetsj strijders in Pakistan. Karlos Zurutuza/IPS

“We stemmen alles volledig af met alle Beloetsje verzetsbewegingen en we komen binnenkort met een gezamenlijk commando”, zegt Nazar, een voormalige arts die tegenwoordig guerrillastrijder is.

In Iran, Afghanistan en vooral Pakistan leven de Beloetsjen in een gebied ter grootte van Frankrijk, dat ze Beloetsjistan noemen. De ruige grond herbergt enorme voorraden gas, goud en koper en onaangeraakte olie en uranium. Toch is het de meest onderontwikkelde streek in de drie landen. Er zijn verschillende groepen met vergelijkbare namen, die volgens deskundigen verdeeld zijn langs tribale lijnen. Maar allemaal zijn ze seculier.

De Beloetsjen in Iran hebben Jundullah (“Leger van God”). Werken jullie daar ook mee samen?

Nazar: “Nee, we hebben geen relatie met hen. We voeren een puur nationalistische oorlog, ver verwijderd van het religieuze extremisme van Jundullah. In het Bevrijdingsfront zitten mensen van alle klassen en standen, van boeren tot dokters. We hebben meer dan zesduizend strijders in onze gelederen en dat aantal groeit met de dag. We voeren een guerrilla-oorlog in Oost-Beloetsjistan, dat onder Pakistaanse controle staat.”

De regering beweert altijd dat het Beloetsje verzet gesteund wordt door India.

“Dat is louter valse propaganda van de staatsmedia om de wereld te laten geloven dat de Beloetsjen het Indiase belang dienen. India steunt ons niet.”

Het door Pakistan gecontroleerde Beloetsjistan heeft een provinciale regering. Waarom kiezen jullie niet voor parlementaire politiek in plaats van gewapende strijd?

“We waren onafhankelijk verklaard in augustus 1947, nog voordat Pakistan zelf in het leven was geroepen. Zeven maanden later bezette Pakistan ons land met geweld. Vanaf de eerste dag hebben de Beloetsjen dat niet geaccepteerd. Onze strijd is een voortzetting daarvan. Het parlement maakt wetten die wreed tegen onze nationale identiteit, cultuur en taal ingaan. En het Hooggerechtshof legitimeert dat.”

Toch zijn er ook Beloetsje leiders die het niet hebben over onafhankelijkheid, maar over zelfbeschikking.

“Zoals het hoofd van de Nationale Partij van Beloetsjistan, Akhtar Mengal, voormalig premier van de provincie. Zelfbeschikking is nog steeds een vage term, die kan betekenen dat we in de staat blijven. Maar we hebben onze eigen geschiedenis, taal en identiteit, dus willen we onze vrijheid.”

Islamabad zegt dat de economie kan worden verbeterd met projecten zoals de diepzeehaven in Gwadar.

“Die is gepland om belangen van Punjabi’s en de koloniale machten te dienen, niet de onze. Het is bedoeld om de demografie te veranderen, om Muhajirs (Urdu-sprekende immigranten) en andere volken Beloetsjistan binnen te brengen. Gwadar is een doodsvonnis voor de Beloetsjen.”

Bovendien beweren jullie dat de Pakistaanse regering de provincie wil talibaniseren om jullie te bedwingen.

“Ja. Beloetsjen zijn van nature seculier. Waar ik nu ben, heeft de geheime dienst twee militante groepen opgezet tegen de nationale strijd: Ansar-al-Islam en Tahafuz-e-Hadoodullah (Beschermers van Gods heerschappij). Ze hebben ze opgezet in de naam van de islam, maar hun echte doel is de vrijheidsbeweging te verpletteren. Pakistan is de wieg van de taliban. Pakistan voedt hen en leidt zowel de taliban als Al Qaeda naar Afghanistan, India, Saoedi-Arabië en Jemen. Pakistan is een onverantwoordelijke staat die de beschaafde wereld in gevaar brengt. Het zou in het belang van de hele wereld zijn als Beloetsjistan vrij zou zijn.”

Washington overweegt een terugtrekking uit Afghanistan in 2014. Wat betekent dat voor de regio?

“Als Amerika en de NAVO zich terugtrekken, gaat dat leiden tot turbulentie en destabilisering. Een zwak Afghanistan zal schadelijk zijn voor de hele beschaafde wereld.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.