Argentijns parlement beslist over homohuwelijk

Het Argentijns parlement stemt in september over legalisering van het homohuwelijk. Als de wet wordt aangenomen, is Argentinië het eerste Latijns-Amerikaanse land dat het homohuwelijk wettelijk erkent.

De nieuwe wet legaliseert niet alleen huwelijken tussen partners van dezelfde sekse, maar geeft die paren ook de erfenis- en adoptierechten die gelden bij het traditionele huwelijk. Voor homoparen bestaat momenteel in Buenos Aires al de mogelijkheid tot een geregistreerd partnerschap, maar bij die verbintenis erft de partner niet automatisch bij het overlijden van de ander. Ook mogen geregistreerde partners geen kinderen adopteren.

Als de nieuwe wet wordt aangenomen, dan ontstaat een huwelijksvorm die meer vrijheid geeft dan het bestaande huwelijk tussen man en vrouw. De traditionele wet bevat driehonderd artikelen waarin de status van het huwelijk is vastgelegd, de nieuwe wet heeft minder dan 160 artikelen.

De beslissing in het parlement werd voorbereid met een publiciteitscampagne rond het homopaar Martn Farach en Andrew Colton. Zij verschenen de afgelopen weken in de Argentijnse media met hun vijf jaar oude tweeling Lucas en Julia. Farach ontmoette Colton, die uit de VS komt, negentien jaar geleden. Ze trouwden in Canada en leefden daarna deels in Amerika en deels in Argentinië. Ze overwegen om definitief naar Buenos Aires te verhuizen, nu het klimaat voor homo’s in de VS sinds het aantreden van president George W. Bush volgens hen ondraaglijk is geworden.

Ze werden vijf jaar geleden vader met behulp van een vriendin die draagmoeder wilde zijn. Dit soort gezinnen moeten zichtbaarder worden, zegt Marcelo Suntheim, secretaris van de Argentijnse Homoseksuele Gemeenschap (CHA). Er zijn in Argentinië honderden homoseksuele en lesbische stellen die kinderen opvoeden, maar daar wordt over gezwegen. Meestal gaat het om kinderen die uit een eerdere, heteroseksuele relatie van een van de partners zijn voortgekomen.

In Argentinië kunnen alleenstaanden wel kinderen adopteren. Ook mensen die een homoseksuele relatie hebben en daar openlijk voor uitkomen, mogen een kind adopteren. Ze kunnen dat echter niet als stel doen. Het is niet zo dat we geen kinderen kunnen krijgen als we dat zouden willen, zegt Suntheim. Het gaat erom dat die kinderen niet dezelfde rechten hebben als andere kinderen. Als de juridische ouder overlijdt, dan kan dat betekenen dat het kind in een weeshuis belandt. Zelfs als de andere partner nog leeft.

Bij overlijden van een van de partners is het nu vrijwel onmogelijk voor de ander om aanspraak te maken op het pensioen van de overledene. Slechts bij hoge uitzondering kan de partner aanspraak maken op de erfenis. De nieuwe wet wil dat veranderen.

Sinds 2003 bestaat in Buenos Aires de mogelijkheid tot een geregistreerd partnerschap. Buenos Aires is nog steeds de enige stad in Latijns-Amerika die de mogelijkheid biedt. Sinds 2003 maakten 350 paren daarvan gebruik. Ook voor hen gelden echter nog steeds beperking als het gaat om adoptie- en erfrecht, omdat die zaken niet geregeld kunnen worden door de plaatselijke overheid.

De CHA verwacht dat voorafgaand aan de stemming in het Congres opnieuw een hevig debat gevoerd zal worden in Argentinië, waar de Katholieke Kerk grote invloed heeft. Dat gebeurde ook in 2003, toen Buenos Aires besloot tot de legalisering. (JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.