Argentijnen willen af van transformators

Inwoners van Buenos Aires willen dat elektriciteitstransformators buiten de stad gebouwd worden, zo lang niet duidelijk is wat de gevolgen van de elektromagnetische velden zijn voor de menselijke gezondheid.

  • IPS/Juan Moseinco Op de muren van het elektriciteitsstation Rigolleau staat het ongenoegen van de buurt te lezen. IPS/Juan Moseinco

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sluit niet uit dat blootstelling aan elektromagnetische velden een risico vormt voor de menselijke gezondheid, er is zelfs wel eens een link gelegd met leukemie bij kinderen. Tot op heden is er volgens de WHO echter onvoldoende bewijs om strikte aanbevelingen te doen.

Sinds 2004 eisen Argentijnen die wonen bij het elektriciteitsstation Rigolleau in het district Berazategui in het zuidoosten van Buenos Aires, dat het station - dat officieel nog niet in gebruik is - verplaatst wordt.

Zij verwijzen naar een ander station in de stad Ezpleta dat al sinds 1978 in werking is. Bij de bevolking in de omgeving van de transformator zou meer kanker voorkomen dan gemiddeld.

De Argentijnse rechter ging bij Ezpleta uit van het voorzorgsprincipe, dat inhoudt dat zelfs als schadelijkheid niet bewezen is, voorzorgmaatregelen genomen moeten worden. Het station moest daarom stilgelegd worden totdat duidelijk is wat de gevaren zijn. Tot nu toe is de transformator echter nog steeds in bedrijf.

Incidenten

Inwoners van Berazategui eisen nu dat de transformator van Rigolleau verplaatst wordt. Tot nu toe is dat niet gelukt. “Wij moeten bewijzen dat Rigolleau schadelijk is voor de gezondheid, maar dat is de omgekeerde wereld. De staat en het bedrijf moeten aantonen dat er op lange termijn geen schadelijke effecten zijn”, zegt Vanese Salgado van het Forum voor de Rechten van Kinderen en Jongeren van Berazategui.

Haar twee kinderen gaan naar een school die op 150 meter afstand van het station staat. De ondergrondse elektriciteitskabels lopen onder de school door.

Energiebedrijf Edesur zegt binnen de wettelijke stralingsnormen te blijven. Het nationale elektriciteitsreguleringsbureau ENRE steunt Edesur.

Vorig jaar raakten 12 mensen gewond toen de politie ingreep tijdens een protestactie. In februari van dit jaar, toen een hek werd opgetrokken rond het station en zware politiebewaking aanwezig was, kwam het opnieuw tot gewelddadige incidenten.

Salgado vermoedt dat het station al in gebruik is genomen. Maar niemand weet dat zeker en Edesur en ENRE reageren niet op verzoeken om informatie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.