Thailand trekt steeds meer buitenlandse filmmakers

Thailand is met zijn geschikte locaties, lage kosten, hoge productiewaarde en goedopgeleide crew steeds meer in trek bij filmmakers. 

“Volgens mij is Thailand nog steeds een goed bewaard geheim als het om films gaat”, zegt Chris Lowenstein, medeoprichter van Living Films, het Thaise productiebedrijf dat meewerkte aan ‘The Hangover: Part II’.

In 2010 werden volgens het Thaise Filmbureau in totaal 578 buitenlandse producties - films, tv-shows, reclames en documentaires - geschoten in Thailand. Die producties brachten meer dan 59 miljoen dollar in het laatje voor een land dat nog steeds als ontwikkelingsland wordt gezien. In de eerste helft van dit jaar werd het bedrag al overschreden.

Minder bureaucratie

Anders dan Hong Kong, Japan, Korea en India (Bollywood), wordt Thailand echter niet vaak genoemd als belangrijk filmland. Dat komt deels doordat de locaties vaak model staan voor plaatsen in andere landen.

“Thailand is de locatie, maar niet de setting voor meer dan 50 procent van onze projecten”, zegt Kulthep Narula, een Thaise producer van Indiase afkomst. “Als je een scène hebt in een Indiase gevangenis, kun je die net zo goed schieten in een Thaise gevangenis.”

Thailand was het decor voor de dodenkampen van Cambodja in ‘The Killing Fields’, de jungles van Laos in ‘Rescue Dawn’ en de kampen voor Vietnamese krijgsgevangenen in Rambo II. En steeds vaker staat het land voor India zelf.

Thaise stranden, heuvels en zelfs vliegvelden zijn regelmatig te zien in Bollywood -producties, omdat filmmakers uit Mumbai hogere productiewaarden willen en dat zonder de Indiase bureaucratie.

Seksindustrie

Ook voor de te verwachten Hollywoodfilm ‘Only God Forgives’ met Ryan Gosling, werden opnames gemaakt in Thailand. Gemiddeld brengen de Verenigde Staten 22 producties per jaar naar Thailand.

“Onze productiebedrijven zijn in feite exporteurs, ze brengen geld van overzee binnen en de films worden verkocht op de buitenlandse markt”, zegt Abishek J. Bajaj, die werkt in de Thaise filmindustrie als producent en manager.

Een van zijn opdrachtgevers was Pure Flix Entertainment, een Amerikaanse bedrijf dat christelijke films maakt, zoals ‘The Mark’ en ‘Encounter: Paradise Lost’. De christelijke agenda van Pure Flix lijkt in tegenstrijd met het beruchte imago van Bangkok als seksparadijs.  

Bajaj legt uit: “Voor onafhankelijke films met een budget van minder dan een miljoen dollar, is Thailand de ideale plaats om een goed product te maken. Pure Flix maakt gezinsfilms vanuit een christelijke overtuiging. De keuze voor Thailand is om puur financiële redenen.”

Maar er zijn ook producties die inzoomen op de donkere kanten van Bangkok, tot ergernis van sommige Thai. “Thailand is meer dan prostitutie en drugs”, klaagt Pak Chaisana van A Grand Elephant, dat meewerkte aan de productie van Only God Forgives.

De Thaise reputatie snelt het land vooruit, zegt Amerikaan Justin Bratton, die als model en acteur werkt in Bangkok. “Als ik vrienden uit Texas op bezoek krijg, denken ze dat alles hier kan. Het punt is dat ze thuis net zo gemakkelijk drugs kunnen krijgen. Het is vooral het beeld dat bestaat van Bangkok.”

Bratton, die communicatie studeerde aan de Universiteit van Texas (Austin), bleef na een rondreis hangen in Thailand. “In Los Angeles werk je als acteur in de horeca. Er is daar zoveel talent. Hier kan ik in mijn vrije tijd aan mijn eigen projecten werken.”

“De wereld is klein tegenwoordig, waarom zou je niet verder kijken”, zegt Chaisana van Grand Elephant. “Het Westen heeft geweldige technologie ontwikkeld, maar het Oosten heeft enthousiasme en is meer open. In het Westen is veel plezier uit het filmmaken verdwenen”, zegt ze.

 

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.