Amerikaans topadviseur keurt onbemande aanvallen in Pakistan af

Pakistaanse leiders klagen al maanden over de Amerikaanse aanvallen met onbemande vliegtuigen op hun grondgebied, en nu heeft ook een invloedrijke adviseur zijn afkeur van de aanvallen uitgesproken.
“Als we de banden met onze vrienden willen versterken en onze vijanden in Pakistan willen verzwakken, dan is het bombarderen van dorpen met onbemande vliegtuigen contraproductief”, schrijft Dr. David Kilcullen, één van de meest invloedrijke deskundigen op het vlak van contraterrorisme. Hij was onder meer adviseur van de vorige Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Condolleeza Rice en van Centcom-bevelhebber David Petraeus.
Vorig jaar waren er minstens veertig aanvallen met onbemande vliegtuigjes (UAV’s of unmanned aerial vehicles). Volgens Amerikaanse woordvoerders zijn daarbij tientallen extremisten gedood die de Amerikaanse inspanningen in de regio probeerden te ondermijnen.
Dat geeft Kilcullen toe, maar hij wijst erop dat het gebruik van de UAV’s meer en meer Pakistani’s radicaliseert en dus één van de strategische doelen van de VS onderuit haalt. “Ons beleid zou moeten zijn om de aanvallen als absoluut laatste middel te zien en dat slechts zelden te gebruiken. We kunnen beter maken dat de Pakistaanse regering haar greep op het land versterkt, zodat zij de vrijhavens voor terroristen sluit in plaats van dat wij de terroristen die er zich bevinden bombarderen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.