Afrika wil boeren betrekken bij emissiehandel

Afrikaanse afgevaardigden willen op de VN-klimaattop die 1 december van start gaat in Poznan (Polen), pleiten voor een systeem waarbij duurzame Afrikaanse landbouw kan profiteren van de CO2-emissiehandel.
Onderhandelaars willen dat duurzame land- en bosbouw erkend wordt als praktijk die de uitstoot van de voor het klimaat schadelijke broeikasgassen beperkt. De handel in koolstofkredieten zou dan een steun in de rug kunnen worden voor de Afrikaanse voedselzekerheid, stelt een delegatie van de Gemeenschappelijke Markt voor Oostelijk en Zuidelijk Afrika (Comesa).

“Meer dan vier miljard mensen in ontwikkelingslanden die leven van de landbouw, zijn uitgesloten van deze handel. Afrika kan deze handel goed gebruiken om te investeren in de voedselvoorziening”, zegt Sindiso Ngwenya, secretaris-generaal van Comesa. 

Onevenwichtig



Afrika draagt slechts voor 3,8 procent bij aan de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen in de atmosfeer, maar heeft onevenredig zwaar te lijden onder de klimaatverandering. Het continent heeft slechts beperkte middelen om zich aan te passen aan die veranderingen, bijvoorbeeld door nieuwe gewassen te introduceren die de droogte trotseren en kustregio’s te beschermen tegen de stijging van de zeespiegel.

Het systeem van emissierechtenhandel houdt in dat vervuilende bedrijven die hun emissielimiet overschrijden, rechten bijkopen van bedrijven die onder hun limiet blijven. Als de klimaatvriendelijke methoden in de Afrikaanse land- en bosbouw erkend worden, kunnen vervuilers in rijke landen kredieten kopen van boeren in Afrika.

Het huidige emissiehandelssysteem van de Europese Unie (EU) staat Europese bedrijven alleen toe emissiekredieten te kopen van bedrijven uit de industriële sector. Land- en bosbouwprojecten vallen daar buiten.

In de wereldwijde emissiehandel ging in 2007 dertig miljard dollar om, tweeënhalf keer de waarde van de jaarlijkse ontwikkelingshulp aan Afrika.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.