Afrika organiseert eigen ‘Live 8’

De armoede in Afrika voor het voetlicht van de wereld brengen: dat was de bedoeling van de Live 8 concerten in juli. Maar Bob Geldof vergat Afrikaanse artiesten te programmeren. Morgen (zaterdag) eisen zij zelf de microfoon op het Africa Standing Tall Against Poverty concert in de Ghanese hoofdstad Accra. Luistert er iemand?





Armoede wordt andermaal naar de geschiedenisboeken verwezen morgen op het Onafhankelijkheidsplein in Accra, de hoofdstad van Ghana. Africa Standing Tall Against Poverty moet de oren bereiken van de 180 wereldleiders die op 14 september in New York vergaderen op de Millennium+5 Top. Op die top krijgt de internationale solidariteit misschien nieuwe impulsen. Dat is althans de bedoeling.

Dit concert heeft een belangrijke boodschap: Afrika eist een eigen stem op, zegt Kwesi Owusu, de organisator van het concert. Het is de eerste keer dat gewone Afrikanen bijeen komen voor een concert dat rond hulp draait. Dergelijke evenementen vonden tot dusver telkens in Europa en de Verenigde Staten plaats. Nu is het de beurt aan de Afrikaanse Naties om hun standpunten te vertolken.

Afrikaanse artiesten en ontwikkelingsorganisaties zullen boodschappen aan de wereldleiders richten. Een platform dat een Afrikaans perspectief projecteert, zegt Owusu. We willen dat de wereld luistert.

‘The world won’t listen’, zo lijkt het wel. Het evenement werd vorige maand bekend gemaakt, maar de internationale media tonen geen interesse. Het stilzwijgen is oorverdovend in vergelijking met de Live 8 concerten van juli. Dat geldt in mindere mate ook voor de Afrikaanse media. Het concert in Accra krijgt minder aandacht dan de massa-evenementen in Londen en andere westerse steden.

Het evenement krijgt nochtans de ‘juiste’ steun: boodschappen van VN-baas Kofi Annan, Nelson Mandela en andere Afrikaanse bekendheden zullen worden voorgelezen. De affiche zelf mag er ook zijn: Afrikaanse sterren als Salif Keita van Mali en de legendarische Mahotella Queens uit Zuid-Afrika treden op en ook de nieuwe koning van de Afro Beat Seun Anikulapo Kuti en Daddy Showkey uit Nigeria zullen het publiek bespelen. Uit Ghana: Obuor, Reggie Rockstone, Amandzeba, CK Mann en Mac Tontoh van de band Osibisa.

Het Africa Standing Tall Against Poverty concert maakt deel uit van de wereldwijde campagne Make Poverty History. Het is een initiatief van Afrikaanse ngo’s in samenwerking met de Ghanese vakbondskoepel TUC. De organisatoren eisen van de wereldleiders in New York meer engagement voor de zogenaamde millenniumdoelstellingen, een internationale ontwikkelingsagenda om de armoede te bestrijden op acht gekwantificeerde punten. Er wordt vreselijk weinig vooruitgang geboekt op de millenniumdoelstellingen, zegt Akwasi Adu Amankwa, de secretaris–generaal van TUC. De boodschap van Afrika zal duidelijk zijn: er is actie nodig om de armoede een klap van betekenis te geven.

De Global Call to Action Against Poverty roept Afrikanen in de marge van het concert op om sms’jes te versturen met de boodschap Say No 2 Poverty. De respons op de promotiewebsite van GCAP is voorlopig niet meteen overweldigend: er waren donderdag slechts 1.232 sms’jes verstuurd.

Salif Keita, één van de bekendste Afrikaanse muzikanten, gelooft dat het kan: Dit is een unieke gelegenheid voor Afrika om zich uit te spreken tegen de armoede. Ik sta er helemaal achter. Professor El Busaidy, de voorzitter van de Hoge Raad van Keniaanse Moslims, is ontgoocheld door de beloftes die de leiders van de G8 (een informeel overleg tussen de leiders van de machtigste industrielanden) in Gleneagles maakte. Gedaan met de valse beloftes, vertragingen en holle soundbites. De miljoenen Afrikanen die in armoede leven hebben echte hoop nodig. (MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.