75 euro voor Afghanen die terugkeren

Afghaanse vluchtelingen die in Irak en Pakistan wonen, krijgen zes keer meer geld als ze terugkeren naar Afghanistan. Dat meldt het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties (UNHCR).
Het agentschap wil de reïntegratie van Afghaanse vluchtelingen in hun land ondersteunen en aanmoedigen door hen meer geld te geven. Elke Afghaan die in 2007 terugkeert naar Afghanistan krijgt 100 dollar, dat is iets meer dan 75 euro. Daarnaast biedt het VN-agentschap ook vervoersbijstand aan de terugkerende vluchtelingen.
Momenteel wonen er in Pakistan meer dan twee miljoen Afghaanse vluchtelingen en in Iran ongeveer 900.000. De meeste van hen staan weigerachtig tegenover een terugkeer wegens de onveiligheid en de lage sociaal-economische kansen in het land van herkomst. Vooral de gewelddadige streken in het zuiden van Afghanistan schrikken de vluchtelingen af.
Het VN-vluchtelingenagentschap begon zijn Afghaanse repatriëringprogramma in 2002, na de val van het Talibanregime. Sindsdien heeft het agentschap al 3,7 miljoen Afghaanse vluchtelingen helpen repatriëren. In 2007 wil het agentschap 250.000 Afghanen ondersteunen die vrijwillig willen terugkeren. 

Afghaanse vluchtelingen in België


Ook in België verblijven meer dan duizend Afghaanse vluchtelingen. Enkel de vluchtelingen die voor 1 maart 2003 asiel aanvroegen, hebben een verblijfsvergunning gekregen. Afghaanse vluchtelingen die daarna in België arriveerden, kregen geen bescherming van ons land.
Pieter De Gryse van Vluchtelingenwerk Vlaanderen vindt het momenteel niet aangewezen om vluchtelingen terug naar Afghanistan te sturen omwille van het toenemende geweld in de streek. Vluchtelingenwerk Vlaanderen zegt dat het beleid in België de Afghaanse vluchtelingen onvoldoende beschermt.
De organisatie begrijpt niet dat het Commissariaat-Generaal voor de vluchtelingen het statuut van subsidiaire bescherming niet toekent aan Afghaanse vluchtelingen. Dat statuut werd op 10 oktober 2006 ingevoerd in België en zou voor slachtoffers van algemeen of willekeurig geweld een oplossing moeten bieden. Toch kunnen Afghaanse vluchtelingen daar voorlopig dus geen beroep op doen.
Eerder deze maand gingen zestien Afghaanse vluchtelingen al in hongerstaking in de Brusselse Miniemenkerk om regularisatie voor de Afghanen zonder papieren te bekomen.
Ze snappen niet dat de vluchtelingen die voor 2003 in België zijn aangekomen wel geregulariseerd werden en zij nu niet. Zeker niet omdat de situatie in Afghanistan er sindsdien sterk op achteruit is gegaan, zoals ook aangetoond wordt door het recentste jaarrapport over mensenrechten van de Verenigde Staten.
“Vijf en een half jaar na de val van het Talibanregime, zijn de Taliban en anti-regeringsgezinde groepen verantwoordelijk voor de bedreiging, ontvoering en het vermoorden van burgers en regeringsmedewerkers,” schrijft het rapport.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.