24 miljard euro aan belastingontduiking

Financiële schandalen hangen als donderwolken boven verschillende belangrijke Braziliaanse politici en zakenmensen. Een parlementaire commissie onderzoekt hun betrokkenheid bij belastingontduiking en het versluizen van crimineel geld naar het buitenland. Pogingen om de onderzoekscommissie in diskrediet te brengen, botsen op de vastberadenheid van de commissieleden om de zaak tot op het bot uit te klaren.




De parlementaire commissie CPMI is vorig jaar opgezet om financiële schandalen te onderzoeken die betrekking hebben op het versluizen van geld naar buitenlandse rekeningen. De commissieleden moeten nagaan of het gaat om illegale financiële transacties. Tussen 1998 en 2002 zou maar liefst 30 miljard dollar (24,3 miljard euro) illegaal op buitenlandse rekeningen zijn beland. Het onderzoek van de commissie kreeg een sterke stimulans toen de Verenigde Staten onlangs een rapport vrijgaven met daarin een lijst van een half miljoen transacties, uitgevoerd tussen 1997 en 2003 bij de MTB Bank in New York. De transacties, allemaal op naam van Brazilianen, zijn samen goed voor 17 miljard dollar.

Volgens senator Flavio Arns, die deel uitmaakt van CPMI, zou het bedrag van ontdoken belastingen volstaan om de energie- en transportinfrastructuur te financieren die Brazilië nodig heeft om economische groei in de komende jaren te verzekeren. Dankzij de beschikbare informatie kon de Braziliaanse belastingsdienst al voor 1,7 miljard boetes uitschrijven.

Op de lijst met betrokkenen staan onder meer namen van vooraanstaande Braziliaanse politici. Eén van hen is Paulo Maluf, de vorige burgemeester van Sao Paulo, die momenteel campagne voert voor de verkiezingen van 3 oktober. Volgens de lokale krant O Estado de Sao Paulo staan ook belangrijke Braziliaanse bedrijfsleiders en familieleden van politici op de lijst. Voorbeelden zijn Arminio Fraga, de vorige voorzitter van de Centrale Bank van Brazilië, en twee broers van Luis Fernando Furlan, de minister van Ontwikkeling, Industrie en Handel.

Aangezien zoveel topfiguren bij de financiële schandalen betrokken zijn, is het niet verwonderlijk dat de parlementaire commissie ook flink wat tegenwind krijgt. Zo lanceerde senator Tasso Jereissati van de sociaal-democratische oppositiepartij PSDB onlangs beschuldigingen aan het adres van José Mentor, de woordvoerder van de onderzoekscommissie. Mentor zou informatie van de commissie gebruiken voor eigen onderzoeken, die op hun beurt zouden kunnen dienen voor politieke chantage. Mentor ontkende de aantijgingen echter en verklaarde ook dat hij geen informatie naar de pers heeft gelekt. Pikant detail: enkele van Jereissati’s familieleden staan op de lijst, al gaat het volgens hem om verre familie. Samen met informatielekken naar de pers kan Jereissati’s beschuldiging het werk van de commissie lamleggen.

Ondanks de tegenwerking laten de leden van de parlementaire onderzoekscommissie zich niet uit hun lood slaan. Ze zijn vastbesloten om het onderzoek tot op het bot uit te voeren. Volgens senator Arns kunnen de achterstallige belastingen “uiteindelijk gebruikt worden om de ontwikkeling van Brazilië te financieren.
Een verhaal dat zeker nog een staartje krijgt. (KC/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.