© Joachim Hoste
Reportage

‘Er is geen dekolonisatie, het koloniale fundament is hetzelfde gebleven’

Twee kunstenfestivals in Oostende openden onlangs het gesprek met artiesten over de koloniale publieke ruimte. Valt Leopold II bijna 115 jaar na zijn dood eindelijk van zijn sokkel?
© David Vanucci
Reportage

Balkan Trafik in Kosovo: muziek toont én overstijgt de eigen identiteit

Vandaag gaat het Balkan Trafik! Festival van start in Brussel. MO* trok met de organisatoren naar Kosovo. De Albanese volksmuziek zet er de eigen identiteit in de verf. En in het noorden, een verdeelde regio, zagen we hoe rockmuziek Albanese en Servische jongeren samenbrengt.
CC0
Reportage

‘Dat mensen met een migratieachtergrond mantelzorg verkiezen, is een mythe’

Kiezen mensen met een migratieachtergrond bij ouderenzorg voor mantelzorg binnen de eigen familie? Of is er meer aan de hand? ‘Iedereen wil ouder worden in een context waarin je je vertrouwde levenswijze kan voortzetten.’
© Charis Bastin
Reportage

Vrouwen aan de bal in Molenbeek: ‘Dit is mijn club, hier ben ik thuis’

RWDM Girls in Molenbeek is al negen jaar lang kampioen: het is namelijk de grootste en meest diverse vrouwen- en meisjesvoetbalclub van België. Hij toont hoe reguliere sportclubs hun drempels succesvol kunnen wegwerken. ‘Wij motiveren de meisjes om het goed te doen op school.’
© Pieter Stockmans
Reportage

Balkan Trafik: ‘Wij willen de multiculturele utopie realiseren’

Het festival Balkan Trafik! haalt al jaren de beste artiesten uit Zuidoost-Europa naar België. Deze keer mochten Belgische journalisten, als ogen en oren van onze samenleving, hen ontmoeten in hún land. ‘Om te begrijpen wie de artiesten écht zijn, moet je grenzen oversteken.'
© Lucien Vandenbroucke
Reportage

Schipperen tussen personeelstekort en angst voor vreemdelingen

Izegem, het nijvere stadje aan het kanaal Roeselare-Leie, is het toneel van een groeiende Vlaamse paradox. Werkgevers vragen er met aandrang naar arbeidsmigranten uit Azië en Afrika, terwijl het toenemende succes van Vlaams Belang een afkeer van migratie uitdrukt.  
© Iratxe Álvarez
Reportage

Migranten houden het lege Spanje in leven, maar hoelang nog?

‘Toen ik met mijn vier kinderen naar dit lege dorp kwam, was het feest.’ Veel reden om feest te vieren is er anders niet in de vele leeggelopen dorpen in landelijk Spanje. Alleen nieuwkomers lijken er nog hun weg naar te vinden.​​  MO*journaliste Samira Bendadi ging praten met die nieuwe dorpelingen in de meest afgelegen plaatsjes.
© Hester Vanermen
Reportage

Racisme, de eeuwige reisgezel van Roma

Roma leiden al jarenlang een gemarginaliseerd bestaan in Europa. Racisme is hun dagelijks brood. Ze emigreren met hoop op beter, maar worden in hun nieuwe thuisland snel met de voeten op de grond gezet. MO* sprak met Lulia, een Rom met heel wat praktijkervaring.
© Sociaal.Net / Lisa Develtere (foto linksboven), rights reserved (andere). Collage: MO*
Reportage

Een goede voorzet is nodig om te kunnen scoren bij integratie

Hoe vindt een jonge, alleenstaande migrant de weg in een nieuw land? Via onderwijs. Werk. Taal. Die antwoorden zijn niet fout, maar ook niet altijd toereikend. Waarom gaat er niet meer aandacht naar sport? Omdat de beleidsverantwoordelijken zelf te weinig zweten en te veel vergaderen?
© Hussainy Qudratullah
Reportage

‘Niet iedereen heeft de kracht om zijn zware rugzak te dragen’

De Afghaanse gemeenschap in Antwerpen (en in België) is overwegend jong, mannelijk en alleenstaand. En gekwetst door een gewelddadig verleden. Moeten we ons zorgen maken over de jongens? Krijgen de meisjes kansen? Een portret van een nieuwe generatie Antwerpenaren, met dubbele A.
© Elien Spillebeen
Reportage

Voor de ene ontspanning, voor de ander een reddingsboei: ‘Zonder voetbal ga ik dood’

‘Wat schiet er nog over? Het is het laatste dat we hebben’, klonk het bezorgd tijdens de laatste training van de Gantoise Plantrekkers eind oktober. Bij de sociale voetbalploeg ligt het spelplezier sindsdien stil. En dat betekent veel meer dan het gemis van ontspanning.
© Bart Lasuy
Reportage

Denderleeuw weifelend tussen verbinding en angst

In Denderleeuw wil de vzw Safadender een verbindend verhaal schrijven met een nieuw cultureel ontmoetingscentrum. Het Vlaams Belang loopt evenwel storm tegen deze “moskee”, het gemeentebestuur lijkt hen te volgen in die afwijzing. Anderen spreken van een gemiste kans. Zo gaat het in de Denderpolitiek dezer dagen.

Pagina's

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.