© Javier Perugachi
Interview

‘In Latijns-Amerika leerde ik pas echt wat samenhorigheid betekent’

Eind 2023 sloot het Latijns-Amerikaanse ontmoetingscentrum Mundana in Antwerpen voorgoed de deuren. MO* sprak met de bezielers, Lisa Couderé en Javier Perugachi. Ze namen de harde beslissing uit financiële overwegingen. Nu is het koppel op zoek naar nieuwe manieren om het werk verder te zetten.
© Bruno Girin / Flickr (CC BY-SA 2.0)
Nieuws

Gelukszoekers welkom! In Argentinië staat de deur voor buitenlanders wagenwijd open

In tegenstelling tot Europa heeft Argentinië open grenzen: bijna iedereen mag er binnen, ongeacht nationaliteit of inkomen. Daar zijn de meeste Argentijnen trots op, al geven ze toe dat niet iedereen altijd meetelt in de samenleving. 
© Reuters / Luisa Gonzalez
Analyse

Francia Márquez, de grote belofte van de Colombiaanse politiek?

Francia Márquez is een vrouw, zwart en in alles het tegenovergestelde van de heersende politieke klasse in Colombia. Toch is ze de grote belofte van de Colombiaanse politiek, nadat ze in de voorverkiezingen voor het presidentschap geheel onverwachts derde is geworden.
© Lucía Prieto - Instagram: @lucia.prieto
Analyse

‘Vreugde is ons verzet’: de vele gezichten van het feminisme in Latijns-Amerika

Het feminisme in Latijns-Amerika is meer dan protestmarsen, het is een sociale beweging met politieke kracht. De regio kent zoveel soorten feminisme als ze divers is. Voor nationale Vrouwendag laat MO* activistes uit Buenos Aires en Quito als het Guatemalteekse hooggebergte aan het woord.
Globovisión / Flickr (CC BY-NC 2.0)
Nieuws

Cuba promoot LGBTI-inclusiviteit als staatsbeleid

De hele maand mei sierde de regenboogvlag het hoofdkantoor van het ministerie van Volksgezondheid in Havana. Met het gebaar wil de Cubaanse overheid de LGBTI-gemeenschap in het land ondersteunen. De rechten van LGBTI’ers krijgen in Cuba voortaan ook een plaats in het overheidsbeleid.
Robert Luna / Wikimedia (CC BY 3.0)
Nieuws

Eerste lesbische parlementslid Peru wil met ‘sterke strijd’ lhbti+rechten versterken

Susel Paredes, de eerste verkozen lesbische vrouw in het Peruaanse Congres, belooft een ‘sterke strijd’ te zullen voeren voor lhbti+-rechten in het Andesland. Dat is nodig, zegt ze, nu twee sociaal-conservatieve kandidaten het tegen elkaar opnemen in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen.
© Apenas el sol / Arami Ullón
Interview

Een cultuur op cassettebandjes: de laatste overlevingspoging van een groep oorspronkelijke Amerikanen

De oorspronkelijke bevolking van Paraguay staat er beroerd voor. Filmmaakster Arami Ullón draaide met “Apenas el Sol” een portret van de Ayoreo, een inheemse groep die langs alle kanten onder vuur ligt. Zelfs hun tranen weten niet waar ze moeten vallen.
© Reuters / Luisa González
In beeld

LGBTQ+ in Colombia: ‘We worden met argusogen gevolgd’

Eén coronamaatregel in Colombia wakkerde discriminatie aan: de "Pico y Género". Op even dagen mochten vrouwen het huis uit, op oneven dagen de mannen. Maar wat met iedereen die zich niet per se man of vrouw voelt? De maatregel laat tot op vandaag zijn sporen na.
© José Cabezas
Analyse

België gooit de deur dicht voor asielzoekers uit El Salvador

Op 15 juni 2007, een jaar na de verdwijning van Jorge’s ouders, werden hun lichamen teruggevonden. Ontvoerd en vermoord door een beruchte bende in El Salvador. Veel Salvadoranen vragen door het bendegeweld asiel aan in België, maar ons land houdt sinds kort de deur potdicht voor hen. Waarom?
Rod Waddington / Flickr (CC BY-SA 2.0)
Wereldblog

Op bezoek bij een inheemse gemeenschap in Mexico

‘Mexico, Mexiiiiiico’. De Zangeres zonder Naam zong er ettelijke decennia geleden al over. Dit walhalla van taco’s, tempels en tequila liet ook wereldblogster Lotte Debrauwer niet onberoerd. Maar waarover relatief weinig bekend is, is de gigantische inheemse bevolking van dit prachtige land.
Agência PT (CC 3.0)
Interview

Djamila Ribeiro: ‘Mijn bestseller is mijn wraak op een racistisch Brazilië’

De ervaringen van zwarte Brazilianen worden structureel weggelaten uit het publieke debat, ziet filosofe en schrijfster Djamila Ribeiro. ‘Als zwarte vrouw kun je in het Brazilië van Bolsonaro alleen bestaan als huishoudster of sekssymbool.’
© Giovanni Bello / Rede Xingu+ / ISA
In beeld

Braziliaanse indianen wachten niet passief hun doodvonnis af

Sinds Jair Bolsonaro in Brazilië de scepter zwaait, is elke indiaan vogelvrij verklaard. Verdere toekenning en afbakening van inheemse gebieden wil Bolsonaro te vuur en te zwaard bestrijden, onder meer met een versoepelde wapenwet. Indianen noemt hij parasieten. Maar die wachten alvast niet passief hun doodvonnis af.

Pagina's

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.