UNICEF Ethiopia/2014/Tsegaye (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Vrouwenbesnijdenis nog lang de wereld niet uit

Meisjes lopen vandaag een derde minder kans om een niet-medische besnijdenis te ondergaan in vergelijking met 30 jaar geleden. Maar er is nog veel werk voor de boeg om de praktijk tegen 2030 de wereld uit te helpen.
Pixabay (CC0 1.0 DEED)
Opinie

4 miljard mensen naar de stembus in 2024: ‘Belangrijke test voor de democratie’

2024 wordt een mijlpaal in de geschiedenis van de democratie, schrijft analist Nicholas Reece van de Universiteit van Melbourne. Voor het eerst in de menselijke geschiedenis zullen meer dan 4 miljard mensen in meer dan 40 landen naar de stembus gaan. Zullen democratieën deze lakmoesproef doorstaan?
EU/ECHO (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Unicef: ‘Darfur is momenteel een levende hel voor kinderen’

Het conflict tussen het Soedanese leger en de paramilitaire groep Rapid Support Forces (RSF) veroorzaakt een toenemende humanitaire crisis die vooral in Darfur onhoudbaar is geworden, zegt Unicef. Vooral kinderen zijn het slachtoffer.
© Search for Common Ground Mali
Opinie

‘Religie is een realiteit waar je niet omheen kan in Mali’

Waarom heeft religie altijd zo'n negatieve bijklank wanneer het in verband wordt gebracht met conflicten? In Mali verdeelt religie niet alleen, het brengt mensen ook samen, schrijven Habibou Bako en Rachel Forster van de ngo Search for Common Ground.
Josefine Stenersen/Government Offices of Sweden (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Gennez verscherpt toezicht op ontwikkelingssamenwerking in Oeganda wegens antihomowet

Minister Caroline Gennez (Vooruit) plaatst de Belgische ontwikkelingssamenwerking in Oeganda onder verscherpt toezicht. De aanleiding is de verregaande antihomowet die het land onlangs goedkeurde en die voorziet in zware gevangenisstraffen voor leden van de lgbtq+-gemeenschap. 
Magharebia.com (CC BY 2.0)
Nieuws

Journalisten onder vuur in de Sahel

Door de opmars van jihadisme en militaire junta’s wordt het steeds gevaarlijker om journalistiek te bedrijven in de Sahel-regio. Dat staat in een nieuw rapport van Reporters Zonder Grenzen (RSF). 
Rawpixel (CC0)
Nieuws

Niet religie, maar zoektocht naar werk drijft sommige Afrikanen naar terreurgroepen

Religie is lang niet de belangrijkste drijfveer om zich aan te sluiten bij militante extremistische groeperingen in Afrika ten zuiden van de Sahara. De zoektocht naar werk is een grotere motivator, blijkt uit een bevraging van leden van zulke groepen door de VN.
© Gheleyne Bastiaen
Analyse

Hashtags in de strijd voor het vrouwenlichaam in Egypte

Wie hoopte dat de Egyptische revolutie van 2011 het leven van vrouwen ingrijpend zou verbeteren, komt bedrogen uit. De roep om gelijke rechten en kansen klinkt luider dan ooit. Ook dit keer zijn sociale media een ideaal klankbord. En ook dit keer reageert het regime defensief.
© Reuters / Joe Penney
Reportage

‘Onze versie van de islam beschermt ons tegen gewelddadige ontsporingen’

MO*journalist Kris Berwouts reisde door Senegal om een dwarsdoorsnede te maken van een land met een unieke religieuze geschiedenis. Aan de ene kant zag hij een gematigde islam, aan de andere kant de dreiging van ultraconservatieve bewegingen. ‘We houden vast aan onze versie van de islam.’
Pixnio / Jules Bosco (CC0)
Nieuws

Oeganda: Zijn scholieren die tijdens de lockdown zwanger raakten nog welkom in de klas?

Pas begin dit jaar gingen in Oeganda de schoolpoorten weer open na de sluiting door de pandemie. Experts vreesden dat tot 4,5 miljoen leerlingen niet zouden terugkeren na de sluiting. Voor de vele jonge meisjes die tijdens de pandemie zwanger raakten, blijkt dit inderdaad een lastige opgave.
MINUSMA/Gema Cortes / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
Opinie

‘Is er een verband tussen jihadisme en militaire staatsgrepen in de Sahel?’

Politieke instabiliteit en onveiligheid hebben zowel in Tsjaad, Burkina Faso als Mali geleid tot staatsgrepen. De landen worstelen ook allemaal met islamitische opstanden. Maar de relatie tussen beide fenomenen is complex, schrijft Folahanmi Aina, onderzoeker aan het King’s College London.
©Jep Stockmans
Wereldblog

Bossen in de hoofdstad: hoe de natuur een religieuze rol speelt in Addis Abeba, Ethiopië

Wanneer je in Ethiopië een orthodoxe kerk bezoekt, is daar een bijzonder grote biodiversiteit aanwezig. Dat merkte MO*Wereldblogger Jep Stockmans op, die de band tussen stedelijke ruimtes en religieuze beleving onderzocht in hoofdstad Addis Abeba. ‘In Ethiopië staat de Kerk op het voorfront van natuurbehoud.’

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.