© Benjamin Dalle / Eurimages
Opinie

‘Vlaanderen verdient meer en betere onderzoeksjournalistiek’

Een democratie verdraagt niet enkel een sterke vierde macht, ze vraagt erom. De behoefte van deze tijd is onderzoeksjournalistiek, en Vlaanderen heeft volgens de Vereniging van Onderzoeksjournalisten behoefte aan meer en beter, en aan aanzienlijke steun daarvoor.
Steve Buissinne / Pixabay
Opinie

‘Voor veel freelancejournalisten wordt dit geen vrolijke kerst’

Zowat de helft van alle actieve journalisten in het land werkt tegenwoordig met een zelfstandig statuut. Ze leveren noodzakelijk werk, maar zijn onderbetaald. De goed boerende Vlaamse mediahuizen en de overheid moeten hun verantwoordelijkheid nemen, vindt de Vlaamse Vereniging van Journalisten. 
Ukrain Government (CC BY 4.0)
Opinie

‘Oorlog in Oekraïne toont hoe genderrollen op het slagveld en in het nieuws aan het veranderen zijn’

De berichtgeving over de oorlog in Oekraïne illustreert hoe genderstereotypen aan het veranderen zijn, schrijven hoogleraren Mediastudies Kristin Skare Orgeret en Bruce Mutsvairo. Mannen worden kwetsbaarder afgebeeld dan vroeger, en de rol van vrouwen in het conflict krijgt meer aandacht.
© Fatinha Ramos
Opinie

‘Kritische media moeten grenswachter zijn tussen kritiek en complot’

Het maatschappelijke debat is verveld tot een irritant binair patroon sinds de pandemie uitbrak. Dat schrijft het collectief #BeterNaCorona. ‘Een zekere achterdocht en kritische houding zijn een deugd. Maar een twijfel die zichzelf niet lang betwijfelt, kan het tegendeel van kritiek worden.’
Benjamin.hannesse (CC BYSA 4.0)
Opinie

‘België moet zorgen dat de politie aansprakelijk wordt gesteld voor wangedrag’

Na de bomaanslagen van 22 maart 2016 werd Fayçal Cheffou er onterecht van verdacht 'de man met het hoedje' te zijn. Vijf dagen na zijn arrestatie werd hij weer vrijgelaten, en pas recent werd hij buiten vervolging gesteld. De aanklagers hadden eerder kunnen en moeten ingrijpen, schrijft Letta Tayler van Human Rights Watch.
Kevin McShane (CC BY-NC 2.0)
Opinie

Kwaliteitsjournalistiek is een publiek goed

Media.21, een organisatie die de belangen van onafhankelijke, vooral digitale, media verdedigt, roept de partijen van de Vivaldi-coalitie op om in te zetten op innovatie en op de erkenning van de pers als een ‘publiek goed’.
Bram Souffreau / Flickr (CC BY-SA 2.0)
Opinie

Inhoud centraal, samenwerking cruciaal: de toekomst van de openbare omroep

‘De openbare omroep van de toekomst waar wij in geloven is een volwaardige, informatieve mediaspeler die zijn kracht inzet in samenwerking met anderen om in Vlaanderen een pluriform en betrouwbaar medialandschap te creëren’, zo vat Media.21-voorzitter Gie Goris de visie van de onafhankelijke nieuwssites op de nieuwe beheersovereenkomst voor de ...
Opinie

Geen geld meer voor onafhankelijke journalistiek? Wij weten nog 120 miljoen liggen!

Terwijl de schamele subsidies voor innovatieve media en onafhankelijke journalistiek wegbezuinigd worden, blijft de staatssteun ten belope van 120 miljoen euro ,per jaar ongehinderd richting mediaconglomeraten stromen. Media.21 pleit voor een heroriëntering van die middelen op basis van transparante, journalistieke criteria en heldere procedures na ...
Reuters / Suhaib Salem
Opinie

Finale van de Africa Cup? Vlaamse media zijn al in eerste ronde uitgeschakeld

Voor de Africa Cup wilde Lieze Liefsoens voetballers met een Belgische connectie opzoeken, voor een verhaal dat verder reikt dan de sport. Maar productiehuizen en nieuwswebsites waren niet geïnteresseerd. Hoe kan het dat de Vlaamse media een diverse realiteit blijven ontkennen op het scherm?
public domain (CC0)
Opinie

De AVG en haar Belgische uitvoeringswet: een loodzware hypotheek op vrije journalistiek

De implementering van de Europese Algemene Verordening voor Gegevensbescherming, die de privacy voor de burger moet  verbeteren, heeft voor journalisten heel wat addertjes onder het gras. Wordt journalistiek straks een pak lastiger, soms zelfs ronduit onmogelijk?
Digital Art (Wikimedia)
Opinie

De mediamonopolies en de onzichtbare vernieuwers

De VRT publiceert een grafisch overzicht van het Vlaamse medialandschap, maar kijkt alleen naar de grote spelers. Leren we dan iets over de werkelijke mediaconcentratie? Of zien we vooral wat de grote media over zichzelf denken? En hoe comfortabel is dat voor het beleid?
© Bunderachiv (CC0)
Opinie

Hoe te denken over oostfronters?

In het voorbije jaar zijn de herinneringen van oostfronters weer een stuk aanvaardbaarder gemaakt voor het brede publiek. De perceptie lijkt subtiel en bijna systematisch bespeeld vanuit Vlaams-nationalistische kringen en heeft sluimerend desinformatie en normvervaging tot gevolg. Dat er geen geïnformeerd weerwoord klinkt doet verbazen.

Pagina's

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.