Ramzi Boudina/ Belga
Reportage

‘Iedereen moet begrijpen dat er mensen aan het sterven zijn door de klimaatverandering’

‘We moeten echt stilstaan bij wie al gestorven is door de klimaatverandering én over hoe we nog meer doden voorkomen’, stelt de 16-jarige Benjamin. Hij doet wat hij kan om de klimaatslachtoffers te herdenken. ‘Het is heel erg dat we het nog niet begrepen hadden van de slachtoffers in andere landen.’
© Sarah Van Looy
Reportage

Zo kleuren we de kleren van de toekomst

Kunnen micro-organismen zoals algen of pigmenten zoals melanine oplossingen bieden voor het vervuilende proces dat onze kledij van kleur voorziet? ‘Mochten we beter zorgdragen voor wat we al hebben, dan kunnen we scenario’s zoals in sciencefictionfilms misschien wel vermijden.’
IPS / Orlando Milesi
Reportage

Chili maakt elektrische bussen om energietransitie te versnellen

Chili wil dat in 2050 het openbaar vervoer volledig elektrisch is. Daarom is het land begonnen met de eigen productie van elektrische bussen. Op termijn moeten die ook de grote Chileense industrieën bedienen. 
© Nicole Franken
Reportage

‘Al meer dan 15 jaar zien we de effecten van de klimaatverandering en bijna niemand luistert naar ons’

De klimaatverandering is hot. Letterlijk, voor de Sami-herders en hun rendieren in het noorden van Zweden. Veranderende weerpatronen tasten niet alleen de kwetsbare natuur aan maar ook hun cultuur en levensonderhoud. Hoe kunnen ze overleven en tegen welke prijs?
© Isabelle Vanhoutte
Reportage

Plastic biervaten recycleren? Minder eenvoudig dan je denkt. Maak kennis met afvalstof 1969

De ‘nieuwe blauwe zak’ maakt onze plasticafvalzakken voller dan ooit, maar echt circulaire economie is dat nog niet. En wie circulaire producten wil ontwikkelen, botst op een gebrek aan systemen voor de terugname van plastic. ‘We hebben niet de luxe om te wachten op wetgeving die het ons makkelijk maakt.’
Rob Oo (CC BY 2.0)
Reportage

Suriname heeft geen geld voor een zeedijk, maar dat kan een goede zaak zijn

Het zeewater stijgt, breekt door dijken en doet kustbewoners in Suriname telkens weer verhuizen. Wat gaat de regering doen om het land te behoeden voor een massamigratie? Buurtbewoners aan zee lobbyen voor de bouw van een stenen zeedijk, maar één man houdt de regering een groener alternatief voor.
Carbon Visuals / A-Productions (CC BY 2.0)
Reportage

‘Iedere ton CO2 die we niet in de lucht lozen, moeten we er later niet weer uithalen’

Om de uitstoot van de energie-intensieve industrie in Vlaanderen in 2050 met 90 procent te reduceren, rekent de voorgestelde Roadmap tegen 2050 op de ondergrondse berging van 8 miljoen ton CO2 per jaar. De vraag is niet alleen wie dat zal betalen, maar ook: waar wil men al die CO2 begraven?
© tine Hens
Reportage

Slimme boeren planten bomen

Van deel van het klimaatprobleem kan landbouw een deel van de oplossing worden. Door kringlopen te sluiten en bomen te planten. Een nieuwe taak is weggelegd voor de boer: koolstof in de grond stoppen.
Reportage

MO*redacteurs: ‘Daarom staak ik’

Een nieuwsmedium is geen actieplatform, en zeker op dagen dat de politiek naar de straat gebracht wordt, kan de journalistiek geen vrijaf nemen. Toch kiezen een aantal MO*medewerkers er vrijdag voor om enkele uren het werk neer te leggen. En wel hierom.
© Arne Gillis
Reportage

‘Dit is de revolutie van de jeugd, en dat moet vooral zo blijven’

Inspirator Greta Thunberg kwam Youth for Climate steunen tijdens het spijbelprotest. Een uitnodiging bij de Europese Commissie, massale media-aandacht en (inter)nationale partnerschappen: de jeugdige klimaatbeweging lijkt na zeven weken al volwassen te worden, te verbreden en te verdiepen.
Reportage

Kernafval: het “kleine probleem” voor later dat weigert te verdwijnen

Er bestaat geen snelle, goedkope of eenvoudige oplossing voor kernafval. Dat bewijst Duitsland, waar men al jaren de gevolgen opruimt van wat ooit een snelle, goedkope en eenvoudige oplossing voor kernafval leek. Men dumpte het gewoon in verlaten zoutmijnen. Het is de minder bekende erfenis van Angela Merkel.
© Karlijne Geudens
Reportage

Is HNST de meest duurzame jeans? ‘Tegen transparantie is geen modelabel opgewassen’

Winnaar in de categorie Ecodesign by OVAM van een Henry Van de Velde Award was de samenwerking tussen de West-Vlaamse spinnerij ESG en het Antwerpse denimlabel HNST. Achter het label schuilt een ondernemer met een missie: een jeans maken met een positieve impact op mens en planeet. 

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.