IRENA (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Helft van de wereld is al over de piek van fossiele brandstoffen heen

De opwekking van elektriciteit uit fossiele brandstoffen is in ten minste de helft van de wereldeconomieën voorbij z’n piek. De planeet staat dus ‘op de drempel van een nieuw tijdperk waarin fossiele brandstoffen steeds minder belang hebben voor de mondiale energiesector’.
© Konstantinakos Tsanakas
Column

Kiest ons land voor waterstofdiplomatie zonder rechtvaardige strategie?

MO*columniste Kiki Berkers zag op de klimaattop hoe België met gastland Egypte een nieuw internationaal initiatief voor waterstofpartnerschappen oprichtte. Die kunnen een belangrijke rol spelen in de globale energieomslag. Maar ‘of die transitie ook rechtvaardig zal zijn, is verre van zeker’.
Sebastian Horndasch/ Flickr (CC BY 2.0)
Analyse

Egypte verbrandt vuilere stookolie om meer gas aan Europa te kunnen verkopen: ‘in alle opzichten schadelijk’

COP27-gastland Egypte gaat meer van de vervuilende zware stookolie mazout gebruiken in twintig elektriciteitscentrales om gas vrij te maken voor uitvoer naar Europa. Actievoerders stellen dat de gasstrategie van Egypte ‘kortzichtig’ is.
COP26 / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Amper 1 op de 10 landen komt Glasgow-belofte van scherpere klimaatdoelen na

Er zijn nauwelijks landen die dit jaar hun klimaatambities hebben opgedreven, zoals ze nochtans beloofd hadden op de klimaattop in Glasgow vorig jaar. De oorlog in Oekraïne leidt zelfs tot een terugkeer naar fossiele brandstoffen.
Joe Brusky / Flickr (CC BY-NC 2.0)
Analyse

Kunnen we de klimaatcrisis nog afwenden?

In het rapport dat gisteren verscheen, stelt het VN-klimaatpanel dat de wereld afstevent op een opwarming van meer dan 1,5 graad en het huidige klimaatbeleid tekortschiet om daaronder te blijven. Maar het rapport bevat nog enkele andere belangrijke boodschappen: een overzicht.
Zbynek Burival/Unsplash (CC0)
Nieuws

G7 subsidiëren fossiele brandstoffen nog steeds met 100 miljard dollar

De zeven rijkste industrielanden (G7) subsidiëren de productie en het gebruik van olie, gas en steenkool nog steeds met minstens 100 miljard dollar per jaar. Dat blijkt uit een analyse van het Overseas Development Institute (ODI).
Public Domain (CC0 1.0)
Opinie

Betalen we genoeg voor ons voedsel?

Een goedkope tomaat kan in werkelijkheid veel meer kosten dan de prijs doet vermoeden. Danielle Nierenberg van Food Tank en Emily Payne, publicist over voedsel en landbouw, pleiten voor een diepgaande transitie in de landbouw.
Taz (CC BY 2.0)
Interview

‘Wereldwijde voedselsysteem moet op de schop’

Met 800 miljoen mensen die honger lijden, is het duidelijk dat het wereldwijde voedselsysteem niet werkt. Maar nooit eerder waren er meer kansen, kennis en vaardigheden om daar iets aan te veranderen, zegt Alessandro Demaio, ceo van de Noorse ngo EAT.
© Daniel Parks (CC BY-NC 2.0)
Nieuws

Private investeerders cruciaal in klimaatfinanciering

Twee jaar na het klimaatakkoord van Parijs blijft de zoektocht naar financiering voor klimaatactie nog steeds een uitdaging. Publiek-private samenwerking moet daar verandering in brengen.
Solar Testing Facility (CCO)
Nieuws

Voor het eerst meer dan 10 miljoen banen in hernieuwbare energie

Voor het eerst werken er wereldwijd meer dan 10 miljoen mensen in de sector van de hernieuwbare energie. Dat komt door een forse groei in 2017.
© Willem De Maeseneer
Nieuws

Leefbare steden in onleefbaar Palestina? Ja, dat kan.

In het najaar van 2016 staken Belgische en Palestijnse studenten de koppen bij elkaar om de publieke ruimte van Nablus en Ramallah leefbaarder te maken. Hun aanbevelingen zijn gebundeld in een boek dat woensdag werd voorgesteld op het kabinet van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a). 
Nieuws

Kinderen van vandaag betalen rekening klimaatverandering

Kinderen die vandaag opgroeien, zullen het gelag betalen voor de opwarming van de aarde, waarschuwt Unicef in een nieuw rapport. Ook de kinderen in het rijke Westen zullen de gevolgen ondervinden.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.