© Konstantinos Tsanakas
Column

Moederschap voor het vaderland?

Sommige dingen komen altijd terug, schrijft MO*columniste Bieke Purnelle. Zoals het abortusdebat, dat veel meer is dan een ethische visie op het ongeboren leven. ‘Vrouwen, hun lichamen en hun rechten spelen daarin slechts de rol van werktuig.’
Mark Dixon (CC BY 2.0 DEED)
Nieuws

Wie abortus verdedigt wordt nog te vaak gecriminaliseerd

Mensen die opkomen voor het recht van vrouwen op abortus worden wereldwijd gecriminaliseerd, geïntimideerd en vervolgd. ‘We praten hier ook over de landen waar abortus gedeeltelijk door de wet is toegestaan’, stelt Amnesty International in een nieuw rapport.
Pixabay
Nieuws

Grote meerderheid van de Belgen wil bedrijven verplichten om minder uit te stoten

Ruim 80% van de Belgen is voorstander van een Europese zorgplichtwet, die bedrijven verplicht om hun CO₂-uitstoot te verminderen. Dat blijkt uit een nieuwe enquête die 11.11.11 op dinsdag vrijgaf.
Ipsita Divedi (CC-BY-NC-SA)
Opinie

‘Als feministe besefte ik niet dat niet elke vrouw vertegenwoordigd wordt in onze beweging’

Op Internationale Vrouwendag richt Maëlle Salzinger zich tot haar witte medefeministen. ‘Vrouwenrechtenactivisten over de hele wereld moeten hún versie van feminisme kunnen ontwikkelen op basis van hún uitdagingen en behoeften.’
© Konstantinos Tsanakas
Column

Meer representatie van menstruatie, graag

Menstrueren mag geen ding zijn, schrijft MO*columniste van de maand Fei Lauw. Het is de normaalste zaak van de wereld. Maar de pijn die sommige vrouwen en jonge meisjes ervaren, die mogen we nooit normaliseren. ‘Ik kan een klein tuinhuis bouwen met de ontstekingsremmers in mijn medicijnenkit.’
Pixabay
Nieuws

Meerderheid jongeren voelt druk van klassiek man/vrouw-beeld

Uit onderzoek van de ngo Plan International blijkt dat 60 procent van de Belgische jongeren druk ervaart om te voldoen aan het stereotiepe beeld van dé man of dé vrouw. De helft van de jongeren vindt toxische mannelijkheid, onder meer in de sport, een probleem. 
Gerd Altmann / Pixabay (CC0)
Nieuws

2021 was gitzwart jaar voor mensenrechten, maar wereldwijd verzet biedt hoop

Amnesty International is scherp in zijn jaarrapport 2021 en spreekt over een gitzwart jaar voor de mensenrechten. Corona-ongelijkheid, inperkingen van de vrije meningsuiting en cybercontrole bleven ongestraft. Gezondheidszorg en kwetsbare economieën kwamen aan de rand van de afgrond te staan.
Ifrah Akhter (CC)
Opinie

‘Voor vrouwen met een migratieachtergrond valt er vandaag weinig te vieren’

Wat de arbeidsmarktpositie van vrouwen met een migratieachtergrond betreft, valt er een flinke inhaalslag te maken. Daarom vraagt Kathleen Van den Daele (LEVL) aandacht voor de structurele drempels waar vrouwen met een migratieachtergrond mee te maken krijgen.
Garry Knight / Flickr (CC BY 2.0)
Nieuws

Langverwachte EU-richtlijn om misstanden in toeleveringsketens van bedrijven te voorkomen overtuigt niet

Europees Commissaris voor Justitie Didier Reynders heeft een langverwacht voorstel uit de doeken gedaan dat bedrijven moet verplichten om misstanden in hun toeleveringsketens te voorkomen. De reacties zijn gemengd, nu blijkt dat de regels maar op minder dan 1 procent van de Europese bedrijven van toepassing zal zijn.
J. Howard Miller / Pixy
Opinie

‘Een inclusief relancebeleid na corona neemt echt alle vrouwen mee’

Hoewel vrouwen uit alle lagen van de samenleving een glazen plafond tegenkomen, wordt er systematisch over een groep vrouwen heen gekeken: vrouwen in armoede. Vijf studenten van de Antwerp Management school pleiten voor een relance die álle vrouwen ruimte biedt om te participeren aan de samenleving.
© CASC/WSM
Opinie

‘Wereldwijd worden vrouwen harder getroffen door de coronacrisis’

Dat de COVID-19-pandemie bestaande ongelijkheden versterkt, is helaas geen nieuws. De Belgische ngo WSM laat in een opiniestuk op deze Internationale Vrouwendag drie vrouwen aan het woord die strijden voor gendergelijkheid: Ingrid Mulamba uit Congo, Alexandra Arguedas uit Costa Rica en Lut Cromphout uit België.
TED Conference (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Klimaatcrisis: ‘Vrouwen zijn het slachtoffer én het begin van verandering’

Van Oeganda tot Tsjaad en Colombia, vrouwen gaan de barricade op om te strijden tegen klimaatontwrichtende projecten in hun achtertuin. Hun boodschap: vervuilende olie- en gasinvesteringen, vaak gesteund door noordelijke landen, raken vrouwen persoonlijk.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.