tanvi sharma / Unsplash
Analyse

Olielanden willen niet weten van minder plasticproductie

De hoop op een nieuw wereldwijd verdrag dat de sterk groeiende productie van plastic aan banden legt is vervlogen. Onderhandelaars gingen vorige week het onderwerp uit de weg tijdens een belangrijke VN-top in de Canadese hoofdstad Ottawa.
Joe Brusky (CC BY-NC 2.0 DEED)
Opinie

‘Inheemse volkeren worden opgeofferd op het altaar van de groene transitie’

De rush op grondstoffen voor de groene transitie wakkert landroof en onderdrukking van inheemse volkeren aan, zegt Rukka Sombolinggi van de Toraja-gemeenschap op het Indonesische eiland Sulawesi. Ze kroop in haar pen om dit onderbelichte probleem aan te kaarten.
Unsplash / Adrian Infernus
Nieuws

Er zit te weinig kalium in onze landbouwgrond, en dat is een probleem

Nieuw onderzoek in het vakblad Nature Foods waarschuwt voor een toenemend tekort aan kalium in landbouwgrond. Dat vormt een ernstige bedreiging voor de wereldwijde voedselzekerheid.
IRENA (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Helft van de wereld is al over de piek van fossiele brandstoffen heen

De opwekking van elektriciteit uit fossiele brandstoffen is in ten minste de helft van de wereldeconomieën voorbij z’n piek. De planeet staat dus ‘op de drempel van een nieuw tijdperk waarin fossiele brandstoffen steeds minder belang hebben voor de mondiale energiesector’.
Chris LeBoutillier / Unsplash
Nieuws

Rijke landen vergeten luchtkwaliteit in hun klimaatplannen

G20-landen vergeten de luchtkwaliteit in hun klimaatstrategieën, stellen gezondheids- en milieuspecialisten. Vooral de grote economieën hinken achterop, terwijl sommige ontwikkelingslanden belangrijke stappen zetten om de luchtvervuiling aan te pakken.
© 2012CIAT / Neil Palmer (CC BY-NC-SA 2.0 DEED)
Nieuws

Boeren verliezen 117 miljard euro per jaar door extreem weer

Natuurrampen en extreem weer hebben de voorbije dertig jaar stevig ingehakt op de landbouwproductie, zo blijkt op Wereldvoedseldag. Het VN-voedselagentschap berekent de schade op maar liefst 3600 miljard euro aan verloren voeding en levend vee.
EU Civil Protection and Humanitarian Aid  (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Elke dag 20.000 kinderen op de vlucht door extreem weer

Van 2016 tot 2021 heeft extreem weer wereldwijd 43,1 miljoen kinderen uit hun huis gejaagd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Unicef. Het gaat om gemiddeld zo’n 20.000 kinderen per dag.
Tim Evanson (CC BY-SA 2.0)
Nieuws

Zesde uitstervingsgolf ernstiger dan gedacht: hele geslachten verdwijnen in razendsnel tempo

Niet alleen alleen individuele diersoorten verdwijnen in alarmerend tempo, waarschuwt nieuw onderzoek: ook geslachten - hele groepen van verwante soorten - verdwijnen steeds vaker. De gevolgen voor de biodiversiteit en voor de mens kunnen groot zijn.
Pixabay
Nieuws

CO2 compenseren met bossen: vaak gebakken lucht

Volgens nieuw onderzoek van de Universiteit van Cambridge en de Vrije Universiteit Amsterdam overdrijven de meeste CO2-compensatieprogramma’s in hoeverre ze bomen planten of ontbossing voorkomen. Dat zet het systeem van de populaire koolstofkredieten zwaar onder druk.
william william / Unsplash
Nieuws

Strengere klimaatdoelen: gooit de scheepvaart het roer om?

Er lijkt dan toch een akkoord mogelijk over meer ambitieuze klimaatdoelen voor de scheepvaart. Na een week koortsachtig onderhandelen is er een ontwerptekst op een belangrijke top in Londen. Die spreekt van nuluitstoot tegen 2050, en voor het eerst ook van tussentijdse doelen.
Tobias Tullius / Unsplash
Nieuws

Dure beloften ten spijt: vernietiging van regenwouden neemt hoge vlucht

In de tropen is vorig jaar 10 procent meer ongerept regenwoud verdwenen dan in 2021, volgens nieuwe satellietbeelden van Global Forest Watch. Ondanks dure internationale beloftes om de ontbossing om te keren, werd vorig jaar elke minuut het equivalent van elf voetbalvelden gekapt.
Pixabay
Nieuws

Onvoorspelbare ‘flitsdroogtes’ nemen ook in Europa snel toe

‘Flitsdroogtes’, plotselinge droogtes die moeilijk te voorspellen zijn, zullen door de opwarming van de aarde steeds vaker voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Oklahoma dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Pagina's

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.