Dom Fou / Unsplash
Nieuws

Amnesty: China bewaakt en intimideert studenten in het buitenland

De Chinese overheid intimideert studenten uit China of Hongkong die in het Westen studeren om zich niet in te laten met ‘gevoelige of politieke kwesties’. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een rapport.
李大毛 没有猫 / Unsplash
Commentaar

‘Oneerlijke praktijken? Misschien doen de Chinezen het gewoon beter dan wij, en kunnen we iets van hen leren’

In plaats van China te verwijten dat het vals speelt, zou Europa Chinese producenten van zonnepanelen en elektrische auto’s hier kunnen uitnodigen om van hen te leren, schrijft MO*journalist John Vandaele.
Firdaus Omar (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Dit is waarom landen zoals Rusland de illegale drugshandel ondersteunen’

Wereldwijd zijn regeringen betrokken in de illegale drugshandel. Waarom gebeurt dit en wat zijn de gevolgen? Journalist en auteur John P. Ruehl: ‘Drugs produceren of de handel ervan “belasten” kan cash opleveren als zwart geld, om begrotingen in evenwicht te brengen of om elites te verrijken.’
Boek

De grote geschiedenis vertel je met kleine verhalen

Aan de hand van kleine verhalen vanuit woonkamer, wijk en stad beschouwt MO*redacteur John Vandaele in "De melkboer en de geschiedenis" de grote verschuivingen in Vlaanderen en de rest van de wereld. Reis mee met de auteur van 1935 tot 2022 en geniet van deze fragmenten uit het boek.
bron: Youtube
Opinie

‘Is het huidige coronabeleid van China wel vol te houden?’

De lockdown van Shanghai die nu al een maand duurt, heeft grote gevolgen voor China en de wereld. En die zijn niet alleen economisch, stelt de in Shanghai wonende ondernemer Sven Agten vast. Ook het vertrouwen van de bevolking in de Chinese overheid heeft een deuk gekregen. 
Michael Swan (CC BY-ND 2.0)
Zeronaut

Waarom we het over het Vlaamse stikstofprobleem moeten hebben

Er wordt veel geschreven en gedebatteerd over het stikstofdrama in Vlaanderen, maar zelden wordt daarbij gekeken naar de historische wortels van dit probleem. Dat schrijft MO*blogger Luc Vankrunkelsven.
Essay

De staat mag weer sturen

De neoliberale orde was te onrechtvaardig en te vervuilend, liet het volk weten. En dus moet het anders: de staat is steeds meer terug als een actor in economie en maatschappij. Garanties op succes zijn er niet, en het wordt een lakmoesproef van menselijke solidariteit.
Tom Claes
Commentaar

‘Zal het Chinese maatschappijmodel op een dag ook het Westen bekoren?’

Met Joe Biden aan het roer investeert Amerika weer volop in zijn bevolking. Zo hoopt het land de concurrentie met China te kunnen aangaan. Maar de Aziatische grootmacht wordt met de dag machtiger en heeft een andere kijk op de dingen. Zijn we op weg naar een nieuwe Koude Oorlog?
Mark Stenglein
Interview

‘De groene wereldorde biedt ontwikkelingslanden veel kansen’

De omslag naar groene energie heeft voor heel wat landen voordelen. Maar er zullen ook verliezers zijn, waarschuwt professor Thijs Van de Graaf (UGent). Wil België niet te ver achterop raken, dan moet het met een plan komen. ‘Als we alles zomaar aan de markt overlaten, komen er sociale bloedbaden.’
Tauno Tõhk (CC BY-SA 2.0)
Opinie

‘Dit is hoe China(’s vaccin) de wereld verovert’

‘China's vaccins gaan viraal en elk vaccin is als een druppel op China's snel stijgende stalagmiet.’ Dat schrijft MO*medewerker, journalist en auteur Nick Meynen. ‘De coronacrisis katapulteerde China over de Verenigde Staten heen tot de facto wereldleider.’
Center for Data Innovation
Nieuws

Regering-De Croo gaat handelsakkoorden voortaan niet meer slaafs goedkeuren

De regering-De Croo zal door de Europese Unie onderhandelde handelsakkoorden niet langer slaafs ondertekenen. Ze worden op Belgisch niveau tegen het licht gehouden op sociaal, ecologisch en fiscaal gebied. Toch moet België ook een betrouwbare Europese partner blijven.
© Tsai Yao-Cheng / The Reporter
Longread

Smokkelen tot het uitsterft: dit is de miljoenenbusiness van de schubdiermaffia

De internationale verontwaardiging over de illegale jacht op ivoor en neushoorns is groot, en terecht. Maar wie ligt er wakker van het schubdier (het wát)? Deze kleine en uiterst schattige miereneter is het meest illegaal verhandelde zoogdier ter wereld. Grote smokkelnetwerken in Afrika en Azië zorgen ervoor dat het dier dreigt uit te sterven.

Pagina's

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.