Ongelijke herneming werkgelegenheid problematisch voor meeste landen

Zopas publiceerde de ILO haar verslag “The world of Work 2013”. Het toont aan dat er zwakke tekenen van herneming zijn in groei- en ontwikkelingslanden. De traditioneel sterke economieën blijven kampen met een hoge en nog stijgende werkloosheid en steeds meer ongelijkheid.

Genève. Terwijl de globale economie een heel klein beetje herneemt, kennen de meeste groei- en ontwikkelingslanden een versterking van hun werkgelegenheid en een vermindering van de inkomensongelijkheid. Maar de kloof tussen rijk en arm in de meeste lage in midden inkomenslanden blijft groot. Vele families die even boven de armoedegrens zijn uitgestegen riskeren terug te vallen. In de klassiek sterk ontwikkelde economieën zijn de inkomensongelijkheden de laatste twee jaar toegenomen en wereldwijd zal de werkloosheid van 200 miljoen stijgen tot 208 miljoen in 2015.

De economische en sociale onderbouw moet hersteld worden, vooral in Europa is die beschadigd. De inkomensongelijkheid steeg tussen 2010 en 2011 in 14 van de 26 sterke economieën, ook in Frankrijk, Denemerken, Spanje en de VS. Het ongelijkheidsniveau van 7 van de 12 overblijvende landen blijft hoger dan voor de crisis. De groep van de middeninkomens daalt in vele van deze landen door de werkloosheid en door kwalitatief slechtere jobs. De salarissen van de ceo’s zijn terug stijgend. In Spanje had 50% van de gezinnen een middeninkomen in 2007, 46% in 2010. In de groei- en ontwikkelingslanden stegen de middeninkomensgezinnen van 263 miljoen in 1999 tot 694 miljoen in 2010, dan spreken we vooral over landen in Latijns-Amerika, Azië en de Arabische regio. De fragiele groep die de laatste jaren juist boven de armoedegrens uitsteeg is echter driemaal groter dan de middeninkomens.

De kleine ondernemingen hernemen minder dan de grotere omdat zij moeilijker en aan minder goede voorwaarden beroep kunnen doen op de kapitaalmarkt.

Productieve investeringen, minimumlonen en sociale bescherming hebben in landen als Brazilië, Cost Rica, India, Indonesië, Turkije en Vietnam hun nut bewezen om de armoede en de ongelijkheid te verminderen. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Werknemersvoorzitter en vice-voorzitter van de IAO

    Luc Cortebeeck is werknemersvoorzitter en vice-voorzitter van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO/ILO), voorzitter van Wereldsolidariteit en adjunct-voorzitter van het Internationaal Vakverbo

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.