Voedselrellen in Kenia nipt vermeden

Nu de “Obamamania” over zijn hoogtepunt is en er stilaan het besef komt dat Obama niet de verhoopte verandering gaat brengen in Kenia , worden de Kenianen terug op de harde feiten gedrukt: stijging van de voedselprijzen en een inflatie van 26% vorige maand november.
Vooral de  enorme stijging van de voedselprijzen  treft de gemiddelde en zeker arme Keniaan erg hard vermits het grootste deel van het  inkomen van het gezin naar voedsel gaat.
De meesten moeten hun gezin onderhouden met 1 dollar per dag (= 78 shilling) Maaltijden werden geschrapt , zodat er soms maar een maaltijd per dag overbleef : meestal ugali ( maismeel- het traditionele gerecht) met  sukumawiki ( groente). Vlees komt zelden op tafel omdat het voor de meesten een  luxe is maar ook omdat de prijs het laatste jaar zo gestegen is ( van 140 naar 240 shilling per kilo op 6 maanden) Voor de gemiddelde Keniaan was de recente prijsstijging van elektriciteit en voor de arme deze van parafine ( voor de olielamp) en de stijging van de vervoerkosten, suiker enz… de voorbije maanden reeds een harde dobber.
De stijging van de prijzen van de essentiele voedselingredienten (oa unga voor ugali) kwam daar nog eens bovenop. Voor velen was de maat vol wanneer op een maand tijd de prijs van  unga steeg van 48 shilling begin dit jaar, naar 70 shilling in oktober en verder steeg naar 120 shilling in november.
Dit betekende gewoon dat zelfs een enkele maaltijd per dag niet meer mogelijk was voor de arme Keniaan (de helft van de bevolking). Een meegedragen spandoek op een demonstratie zei genoeg: “UNGA 120sh , rent 2000 Shilling, salary; 4000 shilling  NO WE CAN’T ”
Deze enorme prijsstijging kon onmogelijk het gevolg zijn van de “normale” prijsstijging van de voedselprijzen  op wereldvlak. Het bleek dat de stijging het gevolg was van een artificieel tekort door speculatie. Enkele parlementariers  en “businessmen?” hadden de mais, de basis van ugali, massaal opgekocht en zo een tekort gecreeerd, waardoor uiteraard de prijzen enorm stegen en ze enorme winsten konden maken.
De verwerkers van de mais ( “ millers” ) zaten drie weken zonder mais terwijl de speculanten netjes wachtten op de prijsstijging. Sommigen onverantwoordelijken  hadden duidelijk geleerd van de speculatie van de agro- business op wereldvlak ( zie Une fois encore sur les causes de la crise alimentaire  -Eric Toussaint CADTM- www.cadtm.org/spip.php ?article3625:  hoe  winsten maken op de kap van de armsten… zelfs van de eigen bevolking.
Uiteraard riep dit enorme reacties bij de bevolking .  Odinga, eerste minister, die een “maisha bora” (beter leven ) had beloofd tijdens de verkiezing van begin dit jaar – werd tijdens festiviteiten belaagd met spandoeken en kreten van UNGA-UNGA-UNGA> Een verstoring van de nationale feestdag van 12 december werd voorbereid door de civiele maatschappij.
De regering was verplicht om onmiddellijk op te treden. Een prijsdaling van de unga kwam uit de bus: 72 shilling  ( verpakte)  en 52 shilling (niet-verpakte – voor de armen volgens agro-minister Ruto)> Alhoewel de prijs nog altijd  veel te hoog is, gingen er kreten van opluchting op: een  crisis was vermeden.
Toch is er nog wachten op de vervolging van de “vrije-marktmisdadigers “ die zonder scrupules aanstuurden op een voedselcrisis en hongersnood (-dood)  in Kenia. Een verbod op speculatie met voedsel wordt  een noodzaak in de komende periode, zowel in Kenia als op wereldvlak.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.