Wat zou u doen… met 1200 miljard euro?

1200 miljard euro. 1200.000.000.000 euro. Dit immense bedrag werd volgens het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) in 2010 wereldwijd door staten uitgegeven voor militaire doeleinden.

  • CC Official U.S. Navy Imagery Oefeningen van de Amerikaanse marine op de Filipijnse zee. In 2010 werd voor elke aardbewoner 175 euro besteed aan militaire doeleinden. CC Official U.S. Navy Imagery

In een wereld die geplaagd wordt door een wereldwijde economische crisis, die dringend werk moet maken van duurzame investeringen in alternatieve energiebevoorrading en waar werkloosheid en stijgende voedselprijzen om zich heen grijpen, blijven de budgetten die gereserveerd worden voor militaire doeleinden jaar na jaar toenemen: sinds 2001 stegen de wereldwijde militaire uitgaven met 50 procent. Om het aanschouwelijk te maken: in 2010 werd voor elk van de 7 miljard bewoners van deze planeet 175 euro besteed, bestemd voor militaire doeleinden. Terzelfdertijd moeten drie miljard mensen rondkomen met minder dan 2 euro per dag.

Veiliger wereld?

Gezagsdragers en woordvoerders van de defensie-industrie verklaren dat met dit geld inspanningen worden geleverd voor een veiligere wereld voor elk van ons. Het valt echter te betwijfelen of een oorlogsvluchteling uit Syrië, een zwangere vrouw uit Burundi, een landbouwer uit de Hoorn van Afrika of een dakloze in het door massieve werkloosheid getroffen Californië zich vandaag veiliger voelen dankzij die militaire uitgaven. Zij zijn drie slachtoffers van sinds lang gekende catastrofes op humanitair, milieu of sociaal-economisch vlak.

Maar geen enkel van deze willekeurig genoemde drama’s kan buigen op (een fractie) van de militaire budgetten die nationaal of internationaal gespendeerd worden. Ter vergelijking: volgens de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) bedroeg de officiële ontwikkelingshulp van de donorlanden in 2010 128,7 miljard dollar (ca. 97 miljard euro). Nog geen tiende dus van de globale militaire uitgaven.

Geen utopisch vacuüm

De internationale vredesbeweging leeft niet in een utopisch vacuüm, waarin het verdwijnen van elke militaire industrie of activiteit wordt nagestreefd. Militaire operaties hebben in het verleden een essentiële rol gespeeld in het beschermen van burgers. Pax Christi Vlaanderen en Pax Christi International stellen zich echter wel vragen bij de hedendaagse tendensen in de militaire uitgaven.

De wereld kreunt onder diverse globale crisissen en de uitdagingen voor de komende generaties zijn niet te tellen: terwijl onderzoek naar duurzame alternatieven voor energie, initiatieven rond milieu en klimaat en inspanningen om de acute armoede in de wereld te doen verdwijnen, worden geconfronteerd met schaarsheid van middelen, lijken de budgetten voor militaire uitgaven echter immuun voor de crisis.

Vindt u ook dat deze 1200 miljard euro beter besteed kan worden? Zend ons uw voorstellen en ideeën via de Facebookpagina van Pax Christi of via paxchristi@paxchristi.be. De beste voorstellen maken wij bekend op 17 april.

Pax Christi Vlaanderen steunt het internationale initiatief om 17 april 2012 uit te roepen tot Global Day of Action on Military Spending (GDAMS), een moment waarop vredesbewegingen wereldwijd de bevolking attent maken op de reusachtige militaire uitgaven en wereldleiders oproepen om hun maatschappelijke prioriteiten te herbekijken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.