Zuid-Afrika voert strijd tegen aids op met medicatie

6,6 miljoen Zuid-Afrikanen besmet met hiv

Zuid-Afrika, het land met het grootste aantal hiv-besmettingen ter wereld, voert de strijd tegen aids op. Veel meer mensen moeten antiretrovirale medicatie krijgen.

  • Jonrawlinson (cc-by-2.0) Jonrawlinson (cc-by-2.0)

Zuid-Afrika telt naar schatting 6,6 miljoen mensen met hiv, de besmetting die uiteindelijk aids kan veroorzaken. Dit is 18 procent van het wereldwijde aantal besmettingen en het hoogste aantal besmettingen voor één enkel land.

Minder gezonde mensen besmetten

Van deze patiënten neemt de helft antiretrovirale medicatie (ARV). Het gezondheidssysteem van het land wordt hierdoor behoorlijk onder druk gezet. Toch wil de overheid nog meer mensen bereiken, in de hoop zo het aantal hiv-besmettingen beter onder controle te krijgen.

De redenering achter de geplande campagne is dat mensen die hun medicatie correct innemen, het virus kunnen onderdrukken waardoor ze zelden nog gezonde mensen besmetten.

Vaak blijkt dat mensen zich zelfs niet bewust zijn van het feit dat ze besmet zijn met hiv. 

Vorig jaar kwamen er 330.000 nieuwe besmettingen bij, de meeste in de groep vrouwen van jonger dan 25 jaar uit de provincie KwaZoeloe-Natal.

Computermodellen

Computermodellen hebben berekend dat 73 procent van de hiv-patiënten ARV moet innemen om de jaarlijkse groei van het aantal hiv-positieven te stoppen en vanaf 2020 te doen afnemen. 2020 is het jaar dat de overheid samen met het Hiv/Aidsprogramma van de Verenigde Naties heeft vooropgezet als streefdoel om het aantal besmettingen opnieuw te doen dalen.

De tweejaarlijkse Internationale Aidsconferentie vindt plaats van 18 tot 22 juli in Durban. De aidsepidemie in Zuid-Afrika een halt toeroepen is een van de centrale thema’s.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.