Valleien onder Groenlands ijs bevorderen smeltproces

Het afsmelten van de gletsjers in Groenland verloopt nog sneller dan voorspeld. Onderzoekers ontdekten diepe valleien onder de gletsjers die hen ook landinwaarts in contact brengen met het water uit de oceaan.

  • CC BY-NC-ND 2.0 Howard Ignatius Een gletsjer in het Vatnajökull Nartional Park, Groenland. CC BY-NC-ND 2.0 Howard Ignatius

De studie, die gepubliceerd werd in Nature Geoscience, toont nooit eerder geziene valleien onder de zeespiegel.

“Onder bijna elke uitgang van een gletsjer ligt een vallei. Dit is niet onlogisch, maar hadden we niet verwacht”, zegt hoofdauteur Mathieu Morlighem, glacioloog aan de Universiteit van California.

De nieuwe studie bracht de gletsjervalleien in kaart en die blijken niet alleen talrijker maar ook dieper en breder dan ooit gedacht.

Deze bevindingen betekenen dat de scenario’s rond het smelten van het ijs op Groenland herbekeken moeten worden.

Het wegsmelten van het Groenlandse ijs is verantwoordelijk voor ongeveer 10 procent van de stijging van de zeespiegel. Een aantal studies zeggen dat de snelheid van die stijging zou afnemen de komende decennia. Een van de redenen was dat de gletsjers krimpen en zo hoger en meer landinwaarts komen te liggen, weg van het warme oceaanwater.

“Het vinden van onderwatervalleien in Groenland, verhoogt het risico op het wijdverbreide smelten van de gletsjers”, zegt Morlighem. “Hierdoor blijft het ijs immers veel langer in contact met het oceaanwater.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.