Turkije: ook in bouwsector grote veiligheidsproblemen

Na de dood van drie arbeiders op de werf van een commercieel megacomplex in Istanbul zijn critici opnieuw scherp voor de Turkse regering. De bouwwoede in het land gaat ten koste van de veiligheid, klinkt het.

  • CC Alper Orus Bouwwoede in Istanbul CC Alper Orus

Het Metsan Nexus-complex is één van de tientallen megaprojecten die de skyline van Istanbul een nieuwe aanblik geven. Op 31 mei vielen drie arbeiders te pletter vanaf de zestiende verdieping, nadat een stelling het had begeven.

“Zoiets kan onmogelijk gebeuren als de nodige veiligheidsmaatregelen worden genomen”, schreef Yaşar Adanalı, een stedenbouwkundige, in een kritische blogpost. 



Belangrijkste doodsoorzaak



Het is niet de eerste keer dat bouwarbeiders door een val om het leven komen. Volgens Ercan Duman, een bedrijfsarts en lid van de Raad voor de Gezondheid en Veiligheid van Werknemers in Istanbul, is “vallen vanuit de hoogte” de belangrijkste oorzaak van dodelijke arbeidsongevallen op bouwsites in het land.

“Bouwarbeiders in Turkije worden geconfronteerd met moeilijke en gevaarlijke werkomstandigheden, erg lange werkuren, inefficiënt gebruik van veiligheidsuitrusting en lage lonen”, zegt hij.

In 2012 gebeurde volgens cijfer van het nationale Instituut voor Sociale Zekerheid meer dan een derde van alle arbeidsongevallen in de bouwsector. Daarmee staat de bouwindustrie na de metaal- en mijnbouwindustrie op de derde plaats in de lijst van meest gevaarlijke sectoren voor werknemers in Turkije.

Snelle groei

De Turkse premier Erdogan heeft herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat hij van het land één van ‘s werelds tien grootste economieën wil maken tegen 2023. Maar die nadruk op snelle groei heeft zijn kost, zegt onderzoekster en activiste Demet Dinler van het Departement voor Ontwikkelingsstudies aan de Universiteit van Londen.

“De bouwsector is de belangrijkste motor van het Turkse groeimodel. Maar de snelheid van die groei heeft verdere risico’s veroorzaakt op het vlak van gezondheid en veiligheid, met het doel om kosten te drukken in een competitieve omgeving. Omwille van die snelle groei schakelen veel bedrijven ook meer onderaannemers in”, zegt ze.

“Gezondheid en veiligheid zijn de verantwoordelijkheid van de hoofdwerkgever, maar de gefragmenteerde structuur van het arbeidsproces maakt het moeilijk om na te gaan of maatregelen al dan niet werden genomen en of ze voor alle arbeiders op een bouwwerf gelden”, aldus Dinler.

Onderaannemers

“De wijdverspreide praktijk van onderaannemers is één van de belangrijkste redenen voor de dalende veiligheid op de werkvloer, omdat ze er niet in slagen de nodige training of uitrusting te voorzien en weigeren om gezondheids- en veiligheidsrichtlijnen na te leven”, zegt Makbule Sahan van de wereldwijde vakbondskoepel International Trade Union Confederation (ITUC).

De voorbije tien jaar werden vakbonden, die een sterkere bescherming hadden kunnen eisen, geconfronteerd met steeds beperktere rechten om zich te organiseren en te staken. Hun ledenaantallen daalden met 40 procent.

Sinds de mijnramp in Soma vorige maand heerst in Turkije grote verontwaardiging over de onveiligheid van werknemers. In een steenkoolmijn in het westen van het land kwamen toen 301 arbeiders om het leven.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.