Tewerkstelling in hernieuwbare energie groeit met 14 procent

In 2013 stelde de sector van de hernieuwbare energie wereldwijd 6,5 miljoen mensen tewerk, een stijging met 14 procent tegenover het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het International Renewable Energy Agency (Irena). 

  • © Irena Wereldwijd stelt zonne-energie de meeste mensen te werk van alle hernieuwbare energiebronnen. © Irena

“Met een directe of indirecte tewerkstelling van 6,5 miljoen mensen in hernieuwbare energie toont de sector dat het niet langer een niche is, maar een betekenisvolle speler op het wereldtoneel”, zegt Adnan Amin, directeur van Irena. In 2012 stelde de sector nog 5,7 miljoen mensen tewerk.

China

Geografisch gezien worden de meeste mensen tewerkgesteld in China, Brazilië, de VS, India, Duitsland en Spanje, terwijl zonne- en windenergie, biobrandstoffen en biomassa de sectoren zijn met de meeste banen.

Volgens de cijfers van Irena is Azië in belangrijke mate verantwoordelijk voor de groeicijfers. “De snel groeiende vraag naar zonne-energie in China en Japan heeft de tewerkstelling doen stijgen”, zegt Rabia Ferroukhi, hoofdauteur van het rapport. “Verschillende Chinese fabrikanten hebben de capaciteit opgedreven.”

Ook in de windenergiesector is het China, samen met Canada, dat voor een positieve impuls zorgt. Offshore windparken blijven voorlopig vooral een Europees fenomeen, met name in Groot-Brittannië en Duitsland.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.