Swingstaat North Carolina trekt registratie van duizenden Afrikaans-Amerikaanse kiezers in

Duizenden inwoners van swingstaat North Carolina werden ontzegd van hun stemregistratie. Het merendeel van hen is Afrikaans-Amerikaans. North Carolina kan bepalend zijn voor een partijmeerderheid in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

  • CC Barack Obama BY-NC-SA 2.0 CC Barack Obama BY-NC-SA 2.0

Bijna 7000 stemgerechtigden in de Amerikaanse swingstaat North Carolina mogen komende dinsdag misschien niet stemmen omdat hun registratie is ingetrokken.

In de VS kun je alleen stemmen als je je van tevoren registreert bij de county waar je woont. Die registratie is gekoppeld aan een woonadres. In North Carolina kan een registratie aangevochten worden door een derde partij, dus niet de stemgerechtigde of de kiezersraad.

En dat is gebeurd, in wat een gecoördineerde actie lijkt. Een aantal individuen, waarvan twee banden heb met de Republikeinse partij, hebben op grote schaal post gestuurd naar adressen in zwarte buurten.

Alle post die als onbezorgbaar terugkwam, is als bewijs aangeleverd bij kiesraden dat het om ongeldige stemregistraties zou gaan, omdat het adres niet zou kloppen.

Rechtzaak tegen drie counties

De kiesraden in counties Beaufort, Moore en Cumberland deden geen controle op die aantijgingen en trokken de registraties in. In Beaufort County betrof het voor 65 procent zwarte Amerikanen, terwijl ze maar 25 procent van de bevolking uitmaken.

In Beaufort County betrof het voor 65 procent zwarte Amerikanen, terwijl ze maar 25 procent van de bevolking uitmaken.

Belangenorganisatie NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) spande afgelopen maandag een landelijke rechtszaak aan tegen de drie counties, omdat het intrekken van de registraties tegen de nationale kieswet in zou gaan.

‘De NAACP verdedigt het recht van alle inwoners van North Carolina om deel te nemen aan deze verkiezingen. We nemen deze stap om ervoor te zorgen dat de kiezers stem niet illegaal wordt afgenomen.

Dit is onze Selma. We zullen het er niet bij laten en kunnen deze onderdrukking niet door laten gaan’, stelt de NAACP-afdeling in North Carolina op haar website.

Iets van 1901

Woensdag vond de zitting in de zaak van de NAACP tegen de drie counties plaats. Rechter Loretta Biggs noemde het proces voor het intrekken van registraties meerdere malen ‘krankzinnig’. ‘Dit lijkt op iets dat in 1901 bedacht is’, zei ze tegen de advocaat van de counties.

Volgens de advocaat vonden de kiesraadsleden het ook niets, maar voerden ze slechts de wet uit. Rechter Biggs heeft nog geen uitspraak gedaan. Het ministerie van Justitie heeft North Carolina wel opgeroepen te stoppen met het intrekken van registraties.

North Carolina is een zeer belangrijke swingstaat met vijftien kiesmannen waar Clinton en Trump nek aan nek gaan. Statistiekblog Fivethirtyeight gaf beide kandidaten donderdag 50 procent kans de staat te winnen.

Bovendien kan de staat bepalend zijn voor welke partij de meerderheid krijgt in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.