Vissers blijven weg van de gebieden waar veel wrakken liggen

Scheepswrakken creëren mini-reservaten voor zeeleven

NOAA / Unsplash

De plekken waar de wrakken al meer dan een eeuw op de zeebodem liggen, zijn intussen vaak uitgegroeid tot locaties die vissers met sleepnetten liever mijden.

De vijftigduizend scheepswrakken voor de Britse kusten houden vissers weg en bieden zo een toevluchtsoord voor heel wat kwetsbare soorten vissen en koralen. Rond de wrakken is een pak meer zeeleven te vinden.

De plekken waar de wrakken al meer dan een eeuw op de zeebodem liggen, zijn intussen vaak uitgegroeid tot locaties die vissers met sleepnetten liever mijden.

Als gevolg daarvan blijft de zeebodem in en rond scheepswrakken grotendeels ongeschonden van de erg destructieve netten. Uit nieuw onderzoek blijkt dat er in een straal van 50 meter rond de scheepswrakken 340 procent meer leven te vinden is dan op locaties die actief worden gebruikt voor bodemvisserij.

Toevluchtsoord

‘We vermoeden al lang dat scheepswrakken een belangrijke rol kunnen spelen als toevluchtsoord voor mariene soorten’, zegt marien bioloog Jenny Hickman van de Universiteit van Plymouth. ‘Het is geweldig om te zien dat dit in dit onderzoek wordt bewezen. Het levert inzicht in wat mogelijk zou kunnen zijn als de bodemvisserij wordt verminderd.’

Want de scheepswrakken doen het dan wel beter dan omliggende gebieden, maar echte zeereservaten zijn nog beter. Daar is de dichtheid aan onderwaterleven nog eens dubbel zo hoog als rond de scheepswrakken in onbeschermde wateren.

De studie is verschenen in het tijdschrift Marine Ecology.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.