Onderwijs beste bescherming tegen klimaatverandering

Hoe beschermt een samenleving zich het best tegen de klimaatverandering? Door zwaar in onderwijs te investeren, stelt een Oostenrijkse studie.

 

  • Asian Development Bank (CC BY-NC-ND 2.0) Als je het aantal dodelijke slachtoffers wil terugdringen bij natuurrampen, dan speelt onderwijs een belangrijkere rol dan de economische groei. Asian Development Bank (CC BY-NC-ND 2.0)

Op zijn minst een deel van de negatieve gevolgen van de klimaatverandering vallen niet meer te vermijden, zeggen veel wetenschappers. Maar hoe gaat een samenleving zich daar dan tegen beschermen?

Er bestaan uiteenlopende strategieën. Bijvoorbeeld het bouwen van hogere zeedijken als antwoord op de stijgende zeespiegel. Of het verfijnen van het irrigatienetwerk als antwoord op de toenemende droogteperiodes.

Minder doden

Dat zijn conventionele strategieën, zegt het International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA). De Oostenrijkse organisatie ziet een nog veel betere strategie: de uitbouw van het onderwijs.

Ze analyseerde gegevens over natuurrampen van de laatste veertig jaar in 167 landen. Ze ging vooral het verband na tussen het aantal doden bij natuurrampen en factoren als onderwijs, rijkdom en gezondheid.

Als je het aantal dodelijke slachtoffers wil terugdringen bij natuurrampen, dan speelt onderwijs een belangrijkere rol dan de economische groei, zegt het IIASA. Via goed onderwijs leren mensen zich beter te beschermen.

Risico’s inschatten

Het Groene Klimaatfonds van de VN moet tegen 2020 100 miljard dollar zien samen te brengen om ontwikkelingslanden te helpen in hun strijd tegen de klimaatverandering.

‘Ons onderzoek laat zien dat onderwijs belangrijker is dan bruto binnenlands product bij het verminderen van het dodental bij natuurrampen’, zegt onderzoeker Raya Muttarak. ‘We toonden ook aan dat je het aantal slachtoffers van rampen substantieel kunt verminderen via snelle ontwikkeling en de uitbreiding van het onderwijs wereldwijd.

‘Onderwijs leidt rechtstreeks tot betere kennis, tot de mogelijkheid om informatie te begrijpen en te verwerken en risico’s in te schatten. Onrechtstreeks verhoogt het de sociaaleconomische status en het sociale kapitaal. Die kwaliteiten en vaardigheden komen van pas om rampen te overleven.’

Het Groene Klimaatfonds van de VN moet tegen 2020 100 miljard dollar zien samen te brengen om ontwikkelingslanden te helpen in hun strijd tegen de klimaatverandering. Dat geld gaat vaak naar weinig flexibele plannen zoals landbouwstrategieën terwijl de klimaatverandering nog veel onzekerheden bevat, stellen de IIASA-onderzoekers vast. Daarom is het belangrijk om een deel van dat geld in onderwijs te investeren zodat mensen zich makkelijker kunnen aanpassen aan de gevolgen van de klimaatverandering, zeggen ze.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.