Olijfolie morgen duurder door klimaat

Koken met olijfolie dreigt heel wat duurder te worden. Extreem weer heeft de oogsten bemoeilijkt en duwt de prijzen omhoog.

  • Maya83 (CC BY-SA 2.0) De Italiaanse krant La Repubblica noemt 2014 nu al 'een zwart jaar'. Maya83 (CC BY-SA 2.0)

De olijfproductie is traditioneel een volatiele sector, en volgens kwekers zijn de bomen uitgeput na een recordoogst vorig jaar. Maar er is meer aan de hand: belangrijke olijfregio’s zijn getroffen door een combinatie van hoge temperaturen in de lente, gevolgd door een koude zomer en veel neerslag.

Spanje, goed voor bijna de helft van de wereldwijde productie, kende een uitzonderlijk warme lente dit jaar. Dat deed de olijfbomen, die op dat moment bloeien, geen goed, en kort daarna werden belangrijke landbouwgebieden getroffen door droogte. De Spaanse olijfsector verwacht dat de oogst dit jaar amper de helft van de opbrengst in 2013 zal bedragen.

Stew Dean (CC BY.0)

Zwart jaar

In Italië, dat 15 procent van de productie voor zijn rekening neemt, werden een milde winter en warme lente gevolgd door een zomer met hevige wolkbreuken. De Italiaanse krant La Repubblica noemt 2014 nu al ‘een zwart jaar’. De sector, die spreekt van het ‘ergste jaar sinds mensenheugenis’, vreest voor een terugval in de oogst van 40 procent. Bovendien stimuleert het warme en vochtige weer de opmars van ziektes en schadelijke insecten.

Olijfboeren in Frankrijk en noordelijk Afrika klagen over soortgelijke problemen, terwijl hun collega’s in Californië lijden onder de aanhoudende droogte in de staat. De producenten van olijfolie waarschuwen daarom voor een wereldwijde prijsstijging.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.