Oceanen zevende grootste economie ter wereld

De oceanen hebben een economische waarde van minstens 24.000 miljard dollar, berekende het Wereldnatuurfonds in een nieuwe studie. Maar de vele bedreigingen doen de economische motor sputteren.

De oceanen dragen elk jaar voor 2500 miljard dollar bij en zijn daarmee de zevende grootste economie ter wereld. Minstens, want de schattingen zijn conservatief en houden bijvoorbeeld geen rekening met de cruciale rol van de oceanen als regulator van het klimaat en als producent van zuurstof.

Voor het rapport werkte het Wereldnatuurfonds samen met de Boston Consulting Group en het Global Change Institute.

Maar meer dan twee derde van de jaarlijkse opbrengst uit de oceanen is afhankelijk van gezonde omstandigheden, en daar wringt het schoentje. Vernieling van ecosystemen, overbevissing, vervuiling en de klimaatverandering bedreigen de economische motor van de oceanen. De natuurlijke rijkdommen zijn in vrije val en de oceanen veranderen sneller dan ooit te voren, zegt het rapport.

Spaarrekening

“De oceanen vormen ons ‘natuurlijk kapitaal’ – een wereldwijde spaarrekening waar we steeds maar middelen van blijven afhalen”, zegt Brad Ack van het WWF. “Als we dat blijven doen, komen we vroeg of laat op het bankroet terecht. Het is tijd voor aanzienlijke nieuwe investeringen en de bescherming van dit publieke goed.”

Het rapport onderscheidt acht dringende en haalbare acties die kunnen helpen de oceanen opnieuw op het groeipad te krijgen dat nodig is om te voorzien in de noden van de mensheid. Zo moet er onder meer internationale actie komen tegen de klimaatverandering.

Dit jaar kan doorslaggevend worden voor de oceanen, omdat er tijdelijk internationale duurzaamheidsdoelstellingen worden besproken en er in Parijs een cruciale klimaattop gepland is eind dit jaar, zegt het WWF.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.