Belette Barroso milieubeleid?

Uittredend voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso blokkeerde voorstellen om de import van biomassa en illegaal hout te beperken. Ook plannen voor het beleid voor hormoonverstorende stoffen zouden zijn gedwarsboomd. Dat beweert tenminste de website EurActiv, die bericht over het beleid van de EU.

  • Lisbon Council CC BY-NC-ND 2.0 José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie Lisbon Council CC BY-NC-ND 2.0

Euractiv schrijft dat Barroso en zijn secretaris-generaal Catherine Day voorstellen van het eigen directoraat-generaal (DG) voor Milieuzaken van tafel veegden wegens ‘onbelangrijk’. De beleidsvoorstellen betreffende hormoonverstorende stoffen, illegaal hout en import van biomassa staan opgelijst in het Werkprogramma 2013 van de Europese Commissie.

Het DG voor Milieuzaken wilde de aandacht vestigen op de bescherming tegen hormoonverstorende stoffen (EDCs) en op de import van illegaal hout. Om de ontbossing en uitstoot van broeikasgassen in te perken, pleitte het departement ook voor een rapport over de vereisten voor het duurzaam omzetten van biomassa (zoals zaden van het koolzaad) in biobrandstof (zoals koolzaadolie).

Biomassa uit de VS

Volgens website Euractiv bestaat de helft van de hernieuwbare energie in de EU uit biobrandstof. De EU mag zelfs biomassa invoeren vanuit landen die het Kyoto-protocol niet ondertekenden – waaronder de Verenigde Staten. Zo zou volgens het US Information Energy Administration (EIA), een onafhankelijk bureau voor informatieverzameling over energie, het voorbije jaar de export van biomassa (waaronder houtpellets) vanuit de VS naar Europa verdubbeld zijn.

Om de import van hout afkomstig van illegale houtkap te beteugelen, was volgens EurActiv een communicatiemoment gepland in de herfst van 2014. Het DG voor Milieuzaken publiceerde op 30 juli een scorekaart waarin het de toepassing van de wet tegen illegale houtinvoer in de Europese lidstaten evalueerde. De wet bestaat uit drie delen: het toewijzen van een competente autoriteit, het bestraffen van overtredingen en het controleren van bedrijven.

‘Slecht rapport’

Vooral Spanje, Portugal, Hongarije, Italië en Frankrijk scoren slecht. Over België berichtte MO* eerder al over de lakse toepassing van de Europese wet tegen illegale houtinvoer.

Om de onderlinge verschillen tussen de Europese landen weg te werken, werd gepleit voor een geharmoniseerde norm. Directeur-generaal van Milieuzaken Karl Falkenberg liet aan Euractiv weten dat alle echelons van de Commissie op de hoogte waren van de impact die een wetgeving voor houthandel en verbeterde inspecties zouden hebben op de klimaatverandering. Maar ook dit plan werd niet uitgevoerd.

Hormoonverstoorders

Ten slotte wilde het Werkprogramma 2013 ook werk maken van een strategie voor de hormoonverstorende stoffen (Endocrine Disruptor Chemicals, EDCs). Deze stoffen werken in op het hormoonstelsel, met soms schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Een bekende EDC is DDT, het pesticide dat sinds 1974 officieel verboden is in België. Ook deze plannen werden uitgesteld.

Reactie Barosso

In een reactie op de aantijgingen wijt de Europese Commissie de vertraging van de behandeling van de plannen aan de complexiteit van het thema. Ze benadrukt  dat het dossier voor de Commissie van groot belang is.

‘Het dossier over de hormoonverstorende stoffen is een dossier waaraan de Commissie al sinds verschillende maanden en jaren werkt. Het dossier vereist echter een studie naar de effecten van de voorstellen en overleg tussen de verschillende diensten. Het is dus inderdaad correct dat het uitwerkingsproces en de communicatie over dit project afgevoerd, uitgesteld is. De volgende maanden zal hier nog verder aan gewerkt worden.’

Een persvoorlichter van de Europese Commissie, Andreja Skerl, herhaalde deze argumenten in een schriftelijke reactie aan MO*.

Een anonieme bron binnen de EU vertelde echter aan Euractiv dat de ware oorzaak het lobbywerk van de cosmetica-industrie zou zijn.

Het is niet de eerste keer dat Barroso’s milieubeleid kritiek krijgt. Barroso’s opvolger, Jean-Claude Juncker, wil volgens zijn website dat de EU ‘’s werelds nummer één wordt op het gebied van duurzame energie’. De Luxemburger volgt Barroso op in november.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.