NASA: Smelten van westelijk Antarctica niet meer te stoppen

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA waarschuwt dat niets het afsmelten van de gletsjers in het westen van Antarctica nog kan tegenhouden. De zeespiegel kan daardoor wereldwijd tot 1,2 meter stijgen.

  • © NASA Hoewel de streek rond de Amundsen Zee maar een klein onderdeel is van de West-Antarctische ijskap, herbergt ze voldoende ijs om het zeeniveau op aarde met 1,2 meter te doen stijgen. © NASA

De wetenschappers onderzochten voor 40 jaar aan observaties en besluiten dat de gletsjers in de Amundsen Zee in West-Antarctica “een point of no return gepasseerd zijn”, zegt hoofdonderzoeker en glaceoloog Eric Rignot.

Dat is bijzonder slecht nieuws voor laaggelegen kustgebieden, want de gletsjers zijn nu al in belangrijke mate verantwoordelijk voor de stijgende zeespiegel: ze brengen evenveel ijs in zee als de hele Groenlandse ijskap. Ze bevatten genoeg ijs om de wereldwijde zeespiegel met 1,2 meter te doen stijgen, en blijken sneller te smelten dan wetenschappers hadden voorspeld.

“Deze sector zal in grote mate bijdragen aan de stijging van de zeespiegel in de komende decennia een eeuwen”, zegt Rignot. “In een conservatieve schatting kan het verschillende eeuwen duren voor al het ijs in de zee is gesmolten.”

Klimaatverandering

“Het ineenstorten van deze sector in West-Antarctica lijkt niet te stoppen”, zegt Rignot. “Het feit dat de terugtrekking overal tegelijk gebeurt, over de hele sector, wijst erop dat dit door een gemeenschappelijke oorzaak in gang is gezet, zoals warmer oceaanwater onder de drijvende delen van de gletsjers.”

 

Amper een week geleden bleek uit een andere studie dat ook de ijskappen in Oost-Antarctica meer gevaar lopen dan gedacht. Wetenschappers van het Duitse Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) ontdekten dat het enorme volume ijs wordt opgehouden door ijs boven een rotsige rand aan de kust. Als die het begeeft, schuift het hele volume onomkeerbaar richting zee. Het gevolg is een aanhoudende stijging van de zeespiegel, met in totaal 3 tot 4 meter.

De NASA-studie verschijnt in het wetenschappelijke tijdschrift Geophysical Research Letters.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.