Klimaatverandering Noordpool leidt niet tot strengere winters

De opwarming van de Noordpool leidt niet tot strengere winters in Europa en Noord-Amerika. De Britse klimaatwetenschapper James Screen gaat met die conclusie in tegen wat velen vrezen.

  • CC Wapster CC Wapster

De laatste jaren beleefden Europa en de Verenigde Staten enkele zeer strenge winters. Experten linkten dat aan de snellere opwarming van de Noordpool. Die verandert de windpatronen op het noordelijk halfrond, klonk het.

James Screen van de Universiteit van Exeter komt na nieuw onderzoek tot de tegenovergestelde conclusie. De snellere opwarming van de Noordpool verkleint net het risico op extreme koude in onze contreien, zegt hij in Nature Climate Change.

“Gemiddeld genomen worden herfst- en winterdagen warmer, met minder dag-tot-dagvariatie”, zegt Screen. “Beide factoren verkleinen de kans op extreem koude dagen.”

Warmere noordpoolwind

Screen bestudeerde de gedetailleerde klimaatgegevens op het noordelijk halfrond van de laatste decennia. Hij stelde vast dat de variabiliteit van de herfst- en wintertemperaturen aanzienlijk gedaald was.

Noordelijke winden en de daarmee samenhangende koude dagen warmen sneller op dan zuidelijke winden en warme dagen, zegt Screen. “Omdat de arctische lucht zo snel opwarmt, zijn de koude dagen nu minder koud dan vroeger.”

Record verbroken

Op basis van de laatste mathematische modellen verwacht Screen dat deze trend zich zal doorzetten, met minder temperatuurvariabiliteit in alle seizoenen, behalve in de zomer.

De opwarming van de aarde verloopt aan de Noordpool sneller dan in andere regio’s. Het noordpoolijs smelt daardoor elke zomer fors. In 2007 daalde het ijs tot een nieuw dieptepunt, twee jaar geleden werd dat record alweer verbroken.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.