Heetste winter ooit en bijzonder droge lente leiden tot grote droogte

Klimaatverandering in Bolivia: ‘Deze extreme temperaturen zijn beangstigend’

EU Civil Protection and Humanitarian Aid / OIKOS (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

Ook in 2013 werd Bolivia geconfronteerd met enorme droogte.

Bolivia heeft achtereenvolgens de heetste winter ooit én een bijzonder droge lente gekend. Dat leidt tot grootschalige droogte in heel het land. 6 van de 9 Boliviaanse departementen kampen nu met droogte.

Bolivia heeft net als andere landen in Zuid-Amerika de warmste winter ooit achter de rug. Die was het gevolg van een “hittekoepel”: een hoge drukgebied dat langere tijd warme lucht vasthoudt boven een gebied.

Maar de lente brengt weinig beterschap. Vorige week registreerde Bolivia nog de hoogste temperatuur ooit in september: 40,3 graden Celsius. De verwachting is dat de temperatuur in sommige delen van het land kan oplopen tot 45 graden Celsius.

200.000 gezinnen

Zes van de negen Boliviaanse departementen kampen nu met droogte. Volgens de ngo Save The Children zijn ruim 200.000 gezinnen bijzonder kwetsbaar voor de gevolgen ervan. Het gebrek aan water heeft geleid tot toenemende ziektecijfers bij kinderen, omdat ze vaak aangewezen zijn op stilstaand water en zo ziekten oplopen die door vervuild water worden overgedragen.

Vooral gezinnen in de hooglanden en inheemse gemeenschappen worden getroffen.

Ook landbouw en veeteelt krijgen het zwaar. Volgens de Boliviaanse overheid drogen de waterbronnen voor meer dan honderdduizend dieren op en loopt nu meer dan 10.200 hectare landbouwgrond gevaar.

Vooral gezinnen in de hooglanden en inheemse gemeenschappen worden getroffen. Mensen die voor hun inkomen afhankelijk zijn van de natuurlijke omgeving – zoals forelkwekers, herders of de toeristische sector - hebben hun inkomsten letterlijk zien opdrogen.

Klimaatcrisis

‘De impact van de lange, hete winter en nu het begin van deze extreem hete, droge lente is anders dan alles wat we eerder hebben gezien’, zegt Marianela Montes de Oca van Save the Children in Bolivia. ‘Deze hitte is een gevaar voor kinderen, hun families, dieren en het land. Ik kan me niet herinneren wanneer we voor het laatst regen hebben gehad.’

Volgens Montes de Oca is het een duidelijk voorbeeld van hoe de klimaatverandering nu al schade aanricht. ‘Deze extreme temperaturen zijn beangstigend voor ons allemaal. Het zou de koelste tijd van het jaar moeten zijn hier – en het is buiten 35, 40 graden Celsius. Wat betekent dit voor het land waarop 12 miljoen mensen wonen? Hoe zal ons volk zichzelf voeden?’

Het is al het tweede achtereenvolgende jaar van droogte voor het land – en de toenemende onzekerheid dwingt steeds meer gezinnen om naar de stad te migreren, waardoor de stedelijke infrastructuur onder druk komt te staan. Dat heeft gevolgen voor kinderen, onder meer omdat de druk op het onderwijs toeneemt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.