Klimaattop van start in warmste jaar sinds begin van metingen

In Lima start vandaag de jaarlijkse VN-klimaattop. Almaar meer cijfers tonen dat uitstel van doortastende maatregelen bijna niet meer kan. Zo berekende de Amerikaanse klimaatdienst NOAA dat 2014 wellicht het warmste jaar wordt sinds het begin van de metingen.

  • Carnagenyc (CC BY-NC 2.0) Nooit eerder sinds het begin van de metingen in 1880 was de periode januari-oktober zo warm. Carnagenyc (CC BY-NC 2.0)

Tot en met oktober lag de gemiddelde temperatuur voor de hele wereld (zowel boven land als zee) al 0,68 graden Celsius hoger dan het gemiddelde in de vorige eeuw. Nooit eerder sinds het begin van de metingen in 1880 was de periode januari-oktober zo warm.

De cijfers voor november volgen binnenkort. Maar de NOAA-onderzoekers gaan er nu al vanuit dat ‘2014 wereldwijd bijna zeker het warmste jaar sinds het begin van de metingen wordt – en waarschijnlijk met grote voorsprong.’

Wat het record van 2014 nog opvallender maakt is dat er (nog) geen sprake is van El Niño, het natuurlijke fenomeen dat gemiddeld om de drie tot zeven jaar voorkomt en dat het weer in grote delen van de wereld beïnvloedt. Meestal zijn de jaren met recordtemperaturen jaren waarin El Niño toeslaat.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.