‘De samenleving moet hierop voorbereid zijn’

Klimaatopwarming brengt nog meer regen dan gedacht

Christian Lue / Unsplash

Extreme regen zal vaker voorvallen en toenemen in intensiteit naarmate de planeet opwarmt.

Extreme regen zal vaker voorvallen en toenemen in intensiteit naarmate de planeet opwarmt, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk werk. Duitse onderzoekers stellen nu dat de huidige klimaatmodellen de impact van klimaatverandering op buitensporige neerslag ernstig onderschat hebben.

Onderzoekers van het gerenommeerde Potsdam Institute of Climate Impact Research (PIK) hebben de voorspellingen over dagelijkse neerslagextremen van 21 ultramoderne klimaatmodellen onder de loep genomen.

Ze vergeleken de veranderingen die door de modellen werden voorspeld met de veranderingen die in het verleden zijn waargenomen. Blijkt dat bijna alle klimaatmodellen de snelheid waarmee extreme neerslag toenam naarmate de temperatuur wereldwijd steeg aanzienlijk onderschatten.

Samenleving voorbereiden

‘De gevolgen van het klimaat voor de samenleving worden berekend aan de hand van klimaatmodellen. Nu blijkt uit onze bevindingen dat deze gevolgen veel erger kunnen zijn dan we dachten. Extreme regenval zal heviger worden en vaker voorkomen. De samenleving moet hierop voorbereid zijn’, waarschuwt fysicus Anders Levermann, die meeschreef aan de studie.

Zware regenval heeft immers een impact op de economie en de sociale zekerheid. Het kan overstromingen in de hand werken en het grondwaterpeil verstoren, beide zaken kunnen mensenlevens kosten en financiële putten veroorzaken.

De studie bewijst volgens de onderzoekers de zogeheten Clausius-Clapeyronvergelijking, een concept uit de fysica dat stelt dat warmere lucht meer waterdamp vasthoudt. Ze zien er een bewijs in dat vooral temperatuur en niet wind de wereldwijde verandering in extreme regenval bepaalt.

‘Het goede nieuws is dat dit het makkelijker maakt om extreme regenval in de toekomst te voorspellen. Het slechte nieuws is dat het erger zal worden, als we de temperatuur wereldwijd blijven opdrijven door broeikasgassen uit te stoten’, aldus Levermann.

De studie is verschenen in Journal of Climate, het tijdschrift van de American Meteorological Society.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.