Investeringen Wereldbank in Honduras opnieuw onder vuur

Voor de tweede keer dit jaar uit een auditor kritiek op het investeringsbeleid van de Wereldbank in Honduras. De International Finance Corporation (IFC), de private investeringstak van de bank, zou onvoldoende alert zijn op verantwoord gedrag van de bedrijven waarin geïnvesteerd wordt.

  • © US Department of Agriculture Een landbouwer in de Aguanvallei in het noorden van Honduras toont vruchten van de oliepalm © US Department of Agriculture

De IFC nam een aanzienlijk aandeel in een Hondurese bank die volgens de audit, uitgevoerd door de Compliance Advisor/Ombudsman (CAO), investeert in ten minste één bedrijf dat betrokken is bij een dodelijk dispuut over landbezit.

De CAO uit ook bredere kritiek op het investeringsbeleid van de IFC. Als zaken gedaan worden met dit soort ‘financiële intermediairs’, waarschuwt de CAO, ‘lijken financiële overwegingen belangrijker te zijn dan het sociale beleid en milieucriteria  om de plaatselijke bevolking te beschermen.’

Palmolieplantages

De audit richt zich op een investering van de IFC ter waarde van 70 miljoen dollar uit 2011, in Banco Ficohsa, de op twee na grootste bank van Honduras. Volgens de CAO werd binnen de IFC belangrijke informatie achtergehouden over deals tussen de bank en Corporacion Dinant, een bedrijf dat met geweld zijn palmolieplantages zou uitbreiden in de Aguanvallei in Honduras.

In januari publiceerde de CAO kritische bevindingen over een afzonderlijke IFC-investering in Dinant, uit 2009, ter waarde van 30 miljoen dollar. Dinant is eigendom van Miguel Facusse Barjum, een van de rijkste zakenlieden in het land. Hij zou naar verluidt de militaire coup in 2009, waarbij een hervormingsgezinde president werd afgezet, gesteund hebben.

Honderd doden

In de afgelopen vijf jaar werden bij confrontaties tussen plaatselijke coöperaties en veiligheidspersoneel van Dinant meer dan honderd mensen gedood in de Aguanvallei

In de afgelopen vijf jaar werden bij confrontaties tussen plaatselijke coöperaties en veiligheidspersoneel van Dinant meer dan honderd mensen gedood in de Aguanvallei. De IFC heeft de overeenkomst met Dinant inmiddels stopgezet en een plan in werking gesteld om de situatie te verbeteren.

Het nieuwe rapport van de CAO levert geen bewijs dat de deal met Banco Ficohsa gericht was op nieuwe financiering van Dinant. Maar volgens de onderzoekers is het vreemd dat het IFC eerst afziet van een belangrijke financiële overeenkomst en vervolgens een aandeel neemt in Ficohsa. ‘Daarmee faciliteer je een lopende geldstroom naar Dinant, buiten het raamwerk van sociale en milieustandaarden’, staat in het rapport.

De IFC laat in een reactie weten de bevindingen van de auditor niet ter discussie te stellen. Wel suggereert de IFC dat ze niet langer relevant zijn, gezien de maatregelen die in januari zijn genomen in reactie op een toen verschenen rapport over Dinant. Die maatregelen behelzen onder meer extra controlebezoeken aan ‘gemiddeld risico-cliënten’. Nieuwe processen moeten verder voorkomen dat informatie op de verkeerde plaats belandt. Ook werd een nieuwe functie in het leven geroepen, gericht op inschatting van risico’s en duurzaamheid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.