Indonesië belooft uitstoot met 29 procent te verminderen

Indonesië heeft beloofd de uitstoot van broeikasgassen met 29 procent te verminderen tegen 2030. De belofte kan belangrijk zijn voor de klimaattop in Parijs eind dit jaar, maar roept ook vragen op. 

  • Rainforest Action Network (CC BY-NC 2.0) Indonesië is een van de grootste uitstoters van broeikasgassen ter wereld, vooral door de ontbossing voor papierproductie en de aanleg van palmolieplantages. Rainforest Action Network (CC BY-NC 2.0)

De Indonesische minister van Leefmilieu Siti Nurbaya Bakar deed de aankondiging gisteren (woensdag) tijdens een toespraak in de hoofdstad Jakarta. Ze beloofde dat de Indonesische uitstoot met 29 procent zal dalen tegen 2030. Later deze maand zou de belofte formeel overgemaakt worden aan de Verenigde Naties.

De minister gaf geen details over het referentiepunt voor de belofte, maar een proefversie van het plan spreekt over een “business-as-usual scenario” als baseline.

Ook over de strategie bleef Bakar vaag. De overheid werkt de details van het plan nog uit, zei ze, maar denkt onder meer na over de ontwikkeling van geothermische energie. Een proefversie van het plan stelt als doelstelling om minstens 23 procent van de energiemix uit “nieuwe en hernieuwbare energiebronnen” te halen tegen 2025.

Ontbossing

Indonesië is een van de grootste uitstoters van broeikasgassen ter wereld, vooral door de ontbossing voor papierproductie en de aanleg van palmolieplantages. Deze week nog bleek uit cijfers van het World Resources Institute dat de ontbossing er vorig jaar opnieuw is toegenomen na een terugval in 2013.

Het land staat onder toenemende internationale druk om de vernieling van wouden en draslanden terug te schroeven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.