Rewilding! Herbebossing Kilimanjaro kan ernstige watercrisis voorkomen

De hoogste berg van Afrika, de Kilimanjaro in Tanzania, moet opnieuw bebost worden om vitale watervoorraden in Oost-Afrika te beschermen. Dat staat in een woensdag verschenen rapport van het VN-Milieuprogramma (UNEP).

  • Diana Robinson (CC BY-NC-ND 2.0) De klimaatverandering heeft volgens hen al 13.000 hectare bos op de berg verwoest sinds 1976. Het verlies aan water daardoor is vergelijkbaar met een jaarvoorraad drinkwater voor een miljoen mensen. Diana Robinson (CC BY-NC-ND 2.0)
  • NASA's Marshall Space Flight Center Follow Satellietbeeld dat dateert van 2007. NASA's Marshall Space Flight Center Follow

Het verlies van bossen op de Kilimanjaro kan een watercrisis veroorzaken als de rivieren opdrogen, zeggen de auteurs van het rapport Sustainable Mountain Development in East Africa in a Changing Climate. De klimaatverandering heeft volgens hen al 13.000 hectare bos op de berg verwoest sinds 1976. Het verlies aan water daardoor is vergelijkbaar met een jaarvoorraad drinkwater voor een miljoen mensen.

De bossen op de Kilimanjaro zijn essentieel voor de watervoorziening in de wijde regio rond de berg. Water uit de bergen voedt een van de grootste rivieren van Tanzania, de Pangani. Door de hogere temperaturen als gevolg van de klimaatverandering, nam het aantal bosbranden in de afgelopen jaren toe. De verwoesting van bossen werd daardoor versneld. Doordat er minder bomen zijn, wordt er ook minder dauw vastgehouden uit de wolken. De hoeveelheid dauw is volgens onderzoekers gedaald met 25 procent.

De klimaatverandering heeft volgens hen al 13.000 hectare bos op de berg verwoest sinds 1976. Het verlies aan water daardoor is vergelijkbaar met een jaarvoorraad drinkwater voor een miljoen mensen.

Een stad die hieronder te lijden heeft, is Moshi, aan de voet van de Kilimanjaro. Daar heersen al ernstige watertekorten, als gevolg van het opdrogen van rivieren. Boeren hebben moeite de dramatische terugval in neerslag op te vangen.

In het rapport wordt opgeroepen de Kilimanjaro te herbebossen, te investeren in waarschuwingssystemen en klimaataanpassing tot prioriteit te verheffen. Het beschermen van de watervoorraden is ook essentieel voor het toerisme in Oost-Afrika, dat jaarlijks goed is voor 7 miljard dollar. De Kilimanjaro levert meer dan een derde van de toerisme-inkomsten in Tanzania.

De dramatische impact van de klimaatverandering in Oost-Afrika is ook zichtbaar in het verdwijnen van gletsjers. Sinds de jaren negentig nam het gletsjeroppervlak met 80 procent af. Naar verwachting zullen de gletsjers binnen enkele tientallen jaren helemaal verdwenen zijn.

De bergen in Oost-Afrika zijn niet alleen belangrijke landbouwgebieden, de rivieren kunnen via waterkrachtcentrales ook een belangrijke rol spelen in de elektriciteitsvoorziening. Dat potentieel is nu nog grotendeels ongebruikt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.