Helft Indiase rivieren vervuild

Het aantal vervuilde rivieren in India is in de voorbije vijf jaar verdubbeld. De helft van de rivieren in het land krijgt nu officieel het etiket “vervuild”, en als er geen snelle actie wordt ondernomen, riskeert het land een tekort aan drinkwater.

  • CC BY-NC-ND 2.0 Alan Morgan Varanasi, India. De was doen in de Ganges is een dagelijkse activiteit. Een sterk vervuilde rivier is het gevolg. CC BY-NC-ND 2.0 Alan Morgan

Sinds de laatste publicatie van het rapport door de Centraal Controleorgaan voor Vervuiling (CPCB) is het aantal vervuilde rivieren in India meer dan verdubbeld, van 121 in 2009 tot 275 vorig jaar. De belangrijkste oorzaak voor de vervuiling is het lozen van ongezuiverd rioolwater uit de steden en dorpen.

Drinkwater

De totale lengte aan vervuilde rivieren in India klokt af op 12.363 kilometer. Voor 2.726 kilometer daarvan, 34 rivieren, piekt het biochemisch zuurstofverbruik (BOD – een internationale maat voor vervuiling van het water) boven de 30 milligram zuurstof per liter. In nog eens 17 waterlopen schommelt het BOD tussen 20 en 30 milligram.

De toenemende vervuiling van de rivieren is een grote bedreiging voor de watervoorziening in het land, waarschuwt het CPCB. “Gezien de bevolkingsgroei zal de vraag naar zoetwater onbeheersbaar worden”, stelt het rapport. “Toch blijft er te weinig aandacht voor de verwerking van afvalwater en de bouw van waterzuiveringsstations.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.