Greenpeace wil aandacht voor Chileense gletsjers

Onze aardbol heeft er een nieuw land bij. Met dank aan Greenpeace. De milieuorganisatie was het beu dat de Chileense regering zijn gletsjers niet beschermt, en besloot dan maar om van de gletsjers een onafhankelijke republiek te maken: Republica Glaciar. Van zodra Chili wetgeving opstelt die de gletsjers beschermt, geeft Greenpeace ze terug aan Chili.




 

  • CC Phil Pharsons De Pio XI-gletsjer in Patagonië, in het uiterste zuiden van Zuid-Amerika CC Phil Pharsons

De Republica Glaciar beslaat ongeveer 23.000 vierkante kilometer in het uiterste zuiden van Zuid-Amerika. Op 5 maart publiceerde Greenpeace een paginagrote advertentie in The York Times om de onafhankelijkheid bekend te maken. Greenpeace beroept zich daarvoor op de Conventie van Montevideo uit 1933. Die conventie bepaalt de voorwaarden voor de onafhankelijkheid van een natie.

Twee van die voorwaarden zijn dat het land een permanente bevolking moet hebben en relaties met andere landen moet aanknopen. Om daaraan te voldoen hebben zich een aantal wetenschappers op de gletsjers gevestigd en heeft het ministerie van Buitenlanse Zaken van de nieuwbakken republiek een brief naar de Chileense regering gestuurd.

Drinkwatervoorziening

De Chileense gletsjers zijn goed voor 82 procent van alle gletsjers in Zuid-Amerika. Ze zijn ook erg belangrijk voor de watervoorziening in het land. Toch worden ze op geen enkele manier wettelijk beschermd of vermeld in de Chileense grondwet. In buurland Argentinië bestaat zo’n bescherming wel. Greenpeace vermoedt dat de regering de belangen van de mijnbouwbedrijven die in de regio actief zijn, belangrijker vindt dan de ecologische waarde van de gletsjers.

Een mijnbouwproject op veertig kilometer van de Chileense hoofdstad Santiago ligt onder vuur omdat het de watervoorziening van zes miljoenen mensen in de problemen zou brengen. Het plan kwam nota bene van een overheidsbedrijf.

‘De regering staat onder druk van de mijnbouwbedrijven. We willen hun werk niet verhinderen, maar we willen de gletsjers wel beschermen’, zei de Chileense directeur van Greenpeace aan The Santiago Times. Greenpeace wil dat de gletsjers publiek bezit worden, en wil de Verenigde Naties en regeringen wereldwijd informeren over de stichting van de nieuwe republiek.

Dure eed

De actie van Greenpeace krijgt de steun van verschillende academici, en ook van de Chileense wiskundige en dichter Nicanor Parra. Parra, die dit jaar 100 wordt, won in 2011 de Cervantesprijs voor zijn werk als dichter.

Hij was ook een van de eerste mensen met een paspoort van de Republica Glaciar. Het is erg eenvoudig om zo’n paspoort te verkrijgen. Iedereen zich aanmelden op de officiële website van de republiek.

Wie staatsburger wil worden, moet wel een dure eed zweren: ‘Ik zweer bij God en door deze vlag voor mijn land, de Republica Glaciar, te dienen, op zee, op het land of waar dan ook, en om mijn leven te geven als het nodig is om de taken als een eervolle, moedige en toegewijde burger van mijn vaderland te vervullen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.