Onderzoekers vinden hardnekkige chemicalieën op de zeebodem

Forever chemicals hopen zich op in diepste oceaankloven

Gail/Flickr/CC BY 2.0

PCB’s hopen zich op in diepzeegeulen, zoals de Atacama Trench.

Zweedse onderzoekers hebben opvallend veel PCB’s gevonden in sedimenten 8 kilometer diep in de Stille Oceaan. De forever chemicals worden al een halve eeuw niet meer gebruikt, maar blijven zich ophopen in de diepe kloven.

In de studie in Nature Communications worden sedimenten op verschillende diepten van de Atacama Trench, een onderzees ravijn van 4.200 kilometer lang voor de kusten van Peru en Chili onderzocht. De onderzoekers vonden PCB’s in alle monsters die ze analyseerden, inclusief de stalen op een maximale diepte van 8.085 meter.

Forever chemicals

PCB’s worden - net als bijvoorbeeld PFAS - ook wel forever chemicals genoemd, omdat ze bijzonder moeilijk afbreken in het milieu. Ze werden in de vorige eeuw in grote hoeveelheden gebruikt, maar halverwege de jaren 1970 al wereldwijd verboden. Toch zijn ze nog steeds overal ter wereld te vinden in het milieu.

In volgende studies willen de wetenschappers onderzoeken welke impact de stoffen hebben op het ecosysteem in de diepzeegeulen.

Diepzeegeulen - diepe kloven op de oceaanbodem - vormen een uniek systeem dat zulke stoffen opslaat, legt hoogleraar Milieuchemie Anna Sobek uit. De geul fungeert als een put voor dood organisch materiaal, en er is een actieve microbiële gemeenschap die het afbreekt.

‘De Atacama Trench ligt in een gebied met een relatief hoge planktonactiviteit in het oppervlaktewater’, zegt ze. ‘Als dat plankton sterft en naar de bodem zinkt, neemt het vervuilende stoffen mee, die er zich binden aan lipiden en organische koolstof.’

Hardnekkig

Opvallend is dat concentratie van PCB’s hoger wordt in de diepste locaties van de Atacama Trench. ‘We ontdekten er hogere concentraties PCB’s per gram organische koolstof’, zegt Sobek. ‘Dit komt door het feit dat de organische koolstof van het sediment wordt afgebroken, maar PCB’s achterblijven en zich zo kunnen ophopen.’

In volgende studies willen de wetenschappers onderzoeken welke impact de stoffen hebben op het ecosysteem in de diepzeegeulen, en of de microben in die geulen de stoffen eventueel kunnen afbreken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.