"Vreemdelingen buiten" doet spanning tussen Thailand en Cambodja toenemen

De Cambodjaanse overheid houdt de Thailandse junta verantwoordelijk voor de slachtoffers die gevallen zijn bij het vertrek van Cambodjaanse illegale arbeiders uit Thailand. 200.000 migranten zijn reeds teruggekeerd naar hun thuisland, maar de situatie aan de grens in Paoy Paet blijft chaotisch. De economische gevolgen zijn zwaar voor beide landen.

  • CC ILO Cambodjaanse arbeiders zijn belangrijke werkkrachten in de Thailandse visindustrie. CC ILO

De infrastructuur aan de Cambodjaanse-Thailandse grens kreunt onder de influx aan arbeiders die Thailand zo snel mogelijk willen verlaten. Deze massale vlucht kwam er na de uitspraak van Sirichan Ngathong, woordvoerster van het Thailandse leger, dat ongeregistreerde arbeiders gearresteerd zouden worden.

Druk op de arbeidsmarkt

Cambodjaanse arbeiders zijn al jaren een boost voor de Thailandse economie, waar ze een belangrijke rol spelen in onder meer de vissector en de landbouw. Bijgevolg lijden verschillende kleine en middelgrote bedrijven in Thailand momenteel onder het tekort aan werknemers. Maar ook de gevolgen voor Cambodja zijn niet te overzien.

De economie van het land is namelijk sterk afhankelijk van de inkomsten van de arbeiders, die met het werk in Thailand hun familie in Cambodja kunnen onderhouden. Volgens cijfers van de Wereldbank moet ongeveer 20 procent van de Cambodjaanse bevolking het stellen met minder dan 1 euro (1,25 dollar) per dag.

Er heerst dan ook onrust over welke impact deze situatie zal hebben op de Cambodjaanse arbeidsmarkt. Te weinig jobs zijn beschikbaar voor de arbeiders die terugkeren, en de re-integratie in de lokale arbeidsmarkt zal een moeilijke opdracht worden. Toch zal een plan op lange termijn nodig zijn om een economische crisis in het land tegen te houden.

Sommige Cambodjaanse arbeiders geven ook aan na verloop van tijd terug te willen keren. ‘Ik ga terug naar Cambodja, vraag een paspoort aan en kom terug naar Thailand. Het is een goede job – we verdienen elke twee maanden tussen de 15.000 en 17.000 baht (340-385 euro),’ zegt de 25-jarige visser Khim op Al-Jazeera.

Efficiënte oplossingen

Intussen zitten vele arbeiders vast aan de grens in Paoy Paet. De meeste beschikken over te weinig geld om verder te reizen en worden verplicht te overnachten in geïmproviseerde tenten. De humanitaire situatie zou echter niet alarmerend zijn.

Toch probeert de Cambodjaanse regering de vluchtende migranten zoveel mogelijk op te vangen, onder meer door trucks te sturen naar de grensregio om de arbeiders te repatriëren. Samen met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) werkt de regering op die manier een gevaarlijk knelpunt weg van terugkerende migranten.  De IOM is zelfs lovend over de manier waarop het land de crisis aanpakt.

Mogelijk geweld

De relatie tussen beide landen staat momenteel onder spanning. Geruchten doen de ronde over geweld tegen de arbeiders door het Thailandse leger. Daarenboven zou de junta de illegale migrant als zondebok gebruiken voor de verzwakkende economie en om hun macht te consolideren, verklaren verschillende analisten.

Ou Virak, voorzitter van het Cambodjaans Centrum voor Mensenrechten (CCHR) zegt dat de uitwijzingen een nationalistische boodschap van het Thailandse leger uitdragen. Volgens het Thailandse Ministerie van Buitenlandse Zaken vormen de geruchten echter een voedingsbodem voor nog meer angst bij de vluchtende arbeiders. Zij ontkennen dan ook elke betrokkenheid bij het onderdrukken van de migranten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.