Ethiopische regio Tigray wint prijs voor landherstel

De Ethiopische regio Tigray heeft met een omvangrijk landherstelproject de Gold Future Policy Award 2017 gewonnen voor het beste beleid om verwoestijning en landdegradatie tegen te gaan.

Oxfam East Africa (cc: BY 2.0)

‘Ongeveer 40 procent van het landoppervlak op aarde bestaat uit droog land,’ aldus Monique Barbut, ondersecretaris-generaal van de UNCCD.

Tigray versloeg 26 andere genomineerden voor de prijs, die in september wordt uitgereikt tijdens de Conventie tegen Verwoestijning (UNCCD) in Ordos (China).

In de regio werken vrijwilligers twintig dagen per jaar aan de bouw van terrassen, irrigatieprojecten en andere opdrachten om erosie tegen te gaan. Dit laatste is daardoor aanzienlijk afgenomen, het grondwaterniveau heeft zich hersteld en duurzame landbouw levert een bijdrage aan de zelfvoorziening en economische groei, zegt de World Future Council, die de prijs samen met de VN uitreikt.

Onderschatte ramp

Tigray laat zien hoe een kleine regio in een land dat kwetsbaar is voor klimaatverandering, deze uitdaging op een slimme en effectieve manier aanpakt.

‘Ongeveer 40 procent van het landoppervlak op aarde bestaat uit droog land’, zegt Monique Barbut, ondersecretaris-generaal van de UNCCD. ‘Honderden miljoenen mensen worden daardoor direct bedreigd en klimaatverandering zal dat alleen maar verergeren. Tot nu toe was dit een onderschatte milieuramp die te weinig aandacht kreeg.’

Alexandra Wandel, directeur van de World Future Council, zegt dat Tigray laat zien hoe een kleine regio in een land dat kwetsbaar is voor klimaatverandering, deze uitdaging op een slimme en effectieve manier aanpakt.

Brazilië en China

Een eervolle vermelding ging naar het waterprogramma in Brazilië en de Chinese wet voor preventie en beheersing van verwoestijning. In Brazilië zijn twee miljoen waterbakken geplaatst in droge regio’s om regenwater op te vangen. De bevolking gebruikt dit als drinkwater, als water voor vee en voor de besproeiing van gewassen.

China heeft de eerste wet in zijn soort tegen verwoestijning, waardoor het fenomeen er de afgelopen vijftien jaar een halt werd toegeroepen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.