Energiecentrales slokken teveel water op

De wereld stevent af op een ernstige watercrisis in minder dan drie decennia, waarschuwen onderzoekers van de Deense Aarhus Universiteit, de Vermont Law School en de denktank CNA. Om die af te wenenden, moeten bij de opwekking van stroom veel minder water gebruikt worden, en dat kan met hernieuwbare energiebronnen.

  • CC Vattenfall Water is niet alleen essentieel als drinkwater, maar wordt ook volop gebruikt om aan onze energiebehoeftes te voldoen. In de VS en veel andere landen is de koeling voor energiecentrales zelfs de grootste slokop van water. CC Vattenfall

De wereldbevolking is de voorbije eeuw verdrievoudigd, het waterverbruik zelfs verzesvoudigd, stellen de onderzoekers. Als die trends aanhouden, kan de vraag om water in 2040 al bijna de helft hoger zijn dan het aanbod, waarschuwen de onderzoekers.

Water is niet alleen essentieel als drinkwater, maar wordt ook volop gebruikt om aan onze energiebehoeftes te voldoen. In de VS en veel andere landen is de koeling voor energiecentrales zelfs de grootste slokop van water, zelfs groter dan de landbouw. In 2005 bijvoorbeeld was 41 procent van het gebruikte zoetwater bestemd voor het koelen van elektriciteitscentrales.

In twee afzonderlijke rapporten onderzochten de wetenschappers daarom de lokale energieproductie in de VS, Frankrijk, China en India, om vervolgens projecties te maken tot 2040. In alle vier de casestudies bleek het onmogelijk om op dezelfde manier als vandaag stroom te blijven produceren. Steeds grotere delen van de wereld krijgen te kampen met waterschaarste, en de klimaatverandering maakt de zaken nog erger.

“Dat betekent dat we zullen moeten kiezen wat we met ons water doen in de toekomst”, zegt Benjamin Sovacool, hoogleraar aan de Universiteit van Aarhus. “Willen we het blijven gebruiken voor onze energieproductie of als drinkwater? We hebben niet genoeg water voor allebei”.

Hernieuwbare energie

Volgens Sovacool beseft de energiesector zelf niet hoeveel water de huidige productie van stroom kost. “Maar er is geen tijd te verliezen, we moeten snel iets ondernemen”, zegt hij.

De onderzoekers zien de oplossing in investeringen in hernieuwbare energie. Voor wind- en zonnecentrales is veel minder water nodig dan voor steenkool- of kerncentrales. Op die manier wordt er niet alleen water bespaard, maar ook veel minder CO2 uitgestoten, argumenteren ze.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.