Marzouki is een van de meest uitgesproken critici van huidig president Saied

Eerste democratisch verkozen president van Tunesië veroordeeld tot 8 jaar cel

UN Photo / Jean-Marc Ferré (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

Moncef Marzouki tijdens een toespraak voor de VN in 2014.

Een Tunesische rechtbank heeft voormalig president Moncef Marzouki bij verstek veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf. Hij wordt beschuldigd van opruiing en zou opgeroepen hebben om de Tunesische staat omver te werpen.

Een woordvoerder van de rechtbank van eerste aanleg in de hoofdstad Tunis zei aan het Tunesische staatspersagentschap dat Marzouki tijdens een speech in het buitenland ‘opgeroepen had om de samenstelling van de Tunesische regering te veranderen, en dat burgers wapens tegen elkaar moesten opnemen om wanorde te zaaien en in het hele land moesten moorden en plunderen’. 

Het is echter niet duidelijk om welke uitspraken het gaat, dat werd niet gespecificeerd. De advocaat van Marzouki liet door persagentschap Associated Press optekenen dat het vonnis ‘de verharding van de politieke lijn van de regering tegen tegenstanders’ illustreert.

Een paar dagen eerder werd ook Jaouhar Ben Mbarek, een prominente figuur binnen de oppositie tegen de huidige regering, tot zes maanden cel veroordeeld. Marzouki zelf heeft nog niet gereageerd.

Arabische Lente

Marzouki, die momenteel in Parijs verblijft, was de eerste democratisch verkozen president van Tunesië nadat een volksopstand tijdens de Arabische Lente de dictator Zine El Abidine Ben Ali verjoeg. Onder zijn bewind slaagden de Tunesiërs er op zeer korte tijd in om nieuwe en democratische instellingen op te zetten. Er was plots een functionerend parlement, een president die verantwoording moest afleggen en onafhankelijke rechtbanken.

Huidig president Kais Saied werd democratisch verkozen in 2019, maar heeft de voorbije twee jaar steeds meer macht naar zich toegetrokken: hij ontbond het parlement, herschreef de grondwet, plaatste het Tunesische rechtssysteem onder politieke voogdij en intimideert middenveldorganisaties en journalisten publiekelijk. Het voorbije jaar werden politieke tegenstanders opvallend meer geviseerd, vooral dan rechtstreekse rivalen van de president.

Marzouki vergelijkt die acties met een staatsgreep en is een van de meest uitgesproken critici van president Saied, die hij ‘een dictator’ noemt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2785   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2785  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.