President Petro heeft kritiek op geweld in Gaza, volgens Israël is dat 'steun aan de gruweldaden van Hamas'

Colombia dreigt ermee relaties met Israël te verbreken: ‘Wij steunen geen genocides’

Juan Manuel Herrera/OAS (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

Colombiaans president Gustavo Petro uit felle kritiek op Israël.

De Colombiaanse president Gustavo Petro dreigt ermee om de officiële betrekkingen met Israël op te schorten. ‘Wij steunen geen genocides’, zo klinkt het. Het dreigement komt er na de boze reactie van Israël omdat Petro de Israëlische luchtaanvallen in Gaza bekritiseerde.

‘Als we de buitenlandse betrekkingen met Israël moeten opschorten, schorten we die op. Wij steunen geen genocides’, zei Petro maandag op X, het voormalige Twitter.

Eerder op maandag raakte bekend dat de Colombiaanse ambassadeur in Israël op het matje geroepen was door de Israëlische autoriteiten, voor een ‘berispend gesprek’. Ook liet het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat de uitvoer van militaire producten naar Colombia stopgezet werd. Israël is een van de grootste wapenleveranciers van het Zuid-Amerikaanse land.

Kritiek op Israël

De aanleiding tot deze twist was volgens een woordvoerder van het ministerie de ‘vijandige en antisemitische uitspraken van de Colombiaanse president Gustavo Petro tegen de staat Israël in de afgelopen week’.

Volgens Israël steunt Petro met zijn kritiek op het geweld in Gaza de gruweldaden van Hamas en wakkert hij antisemitisme aan.

Sinds de aanslagen van Hamas in Israël op 7 oktober, en de daaropvolgende Israëlische bommencampagne in Gaza, uitte president Petro via sociale media scherpe kritiek op de Israëlische acties. Ook sprak hij zijn steun uit voor de burgerbevolking in de Gazastrook.

Zo vergeleek hij de Israëlische bezetting van Palestina met de Russische bezetting van delen van Oekraïne. Hij citeerde ook internationale rechtsregels om duidelijk te maken dat systematische aanvallen op burgers en genocides verboden zijn.

Auschwitz

In één bericht vergeleek hij wat er momenteel gebeurd in Gaza met de holocaust. ‘Ik heb het concentratiekamp Auschwitz bezocht en nu zie ik dat het gekopieerd is in Gaza’, zo luidt het bericht.

Volgens Israël steunt Petro met zijn kritiek op het geweld in Gaza de gruweldaden van Hamas en wakkert hij antisemitisme aan.

De Colombiaanse president reageerde door te benadrukken dat de Colombianen ‘een soeverein en rechtvaardig onafhankelijk volk’ zijn. Hij kondigde ook aan dat Colombia humanitaire hulp naar Gaza zou sturen, en zal daarvoor Egyptische steun zoeken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2785   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2785  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.