Chinese diplomaten smokkelen ivoor uit Tanzania

Chinese misdaadorganisaties slaan in Tanzania de handen ineen met corrupte ambtenaren om enorme hoeveelheden ivoor het land uit te smokkelen. Zelfs officiële diplomatieke missies zijn gebruikt om ivoor te smokkelen, blijkt uit een rapport door het Environmental Investigation Agency (EIA).

  • William Warby (CC BY 2.0) In maart vorig jaar had een bezoek door de Chinese president Xi Jinping al een bijzonder effect gehad op de handel, en verdubbelde de lokale prijs van ivoor. William Warby (CC BY 2.0)

Het vandaag verschenen rapport, Vanishing Point – Criminality, Corruption and the Devastation of Tanzania’s Elephants, brengt in kaart hoe de olifanten in het land worden afgeslacht om aan een groeiende vraag in China te voldoen.

Diplomatieke missies

In 2006 al vertelden ivoorleveranciers aan onderzoekers van het EIA dat personeelsleden van de Chinese ambassade grote afnemers waren van hun ivoor. Het rapport stelt vast dat de ivoorhandel floreert als er officiële Chinese delegaties op bezoek zijn in Tanzania. Dat was bijvoorbeeld het geval bij een officieel bezoek door de Chinese marine aan de hoofdstad Dar es Salaam in 2013.

Eén dealer sprak zelfs over een winst van 50.000 dollar bij de verkoop van ivoor aan marinepersoneel. Er werd ook een Chinees staatsburger opgepakt die de haven binnen probeerde te komen met 81 olifantentanden, volgens de man bestemd voor twee Chinese officieren.

In maart vorig jaar had een bezoek door de Chinese president Xi Jinping al een gelijkaardige effect gehad op de handel, en verdubbelde de lokale prijs van ivoor.

Heersende partij

Het rapport beschrijft hoe politici van de heersende partij Chama Cha Mapinduzi (CCM) en zakenlui hun invloed gebruiken om de ivoorsmokkelaars te beschermen. Vorig jaar beschuldigde de voormalige minister van Toerisme en Natuurlijke Rijkdommen Khamis Kagasheki vier CCM-parlementsleden ervan betrokken te zijn bij de stroperij.

Een jaar ervoor kreeg president Jakaya Kikwete een lijst van de inlichtingendiensten met namen van prominente politici en zakenlui, die vaak banden hebben met de CCM. Maar de meeste namen op de lijst zijn niet verder onderzocht, zegt de EIA in het rapport.

‘Dit rapport toont duidelijk aan dat de toekomst van Tanzania’s olifanten en de toeristische industrie die ervan afhankelijk is groot gevaar loopt als er geen zero tolerance-beleid komt’, zegt Mary Rice van het EIA. ‘De ivoorhandel moet op alle niveaus aangepakt worden en de corruptie moet uitgeroeid. Alle ivoorhandel, ook binnenlandse verkopen, moeten resoluut verboden worden in China.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.