“Amerikaanse sancties tegen Venezuela zijn contraproductief”

De Amerikaanse regering staat op het punt sancties op te leggen tegen Venezolaanse ambtenaren. Maar de vraag is of die de crisis in het land kunnen verminderen, zeggen critici.

Een nieuwe wet zou president Obama de toestemming geven om sancties te nemen tegen Venezolaanse ambtenaren die verantwoordelijk worden geacht voor “belangrijke gewelddadige feiten en mensenrechtenschendingen tegen personen die verbonden zijn aan de anti-regeringsprotesten in Venezuela”. Dinsdag keurde de Commissie Buitenlandse Zaken van de Amerikaanse Senaat het voorstel goed.

Bevriezing

Concreet zouden de financiële aandelen van de ambtenaren in Amerikaanse instellingen bevroren worden en hun Amerikaanse visa ingetrokken. De wet zou ook sancties toelaten tegen iedereen die steun verleende aan veiligheidstroepen van de Venezolaanse regering, en 11 miljoen euro vrijmaken om “prodemocratische” groeperingen en onafhankelijke media in het Zuid-Amerikaanse land te steunen.

Het voorstel van de Senaat, dat zeer waarschijnlijk goedgekeurd wordt door het Congres, komt er nadat onderhandelingen tussen de regering en de oppositie in Venezuela vorige week op niets uitliepen. De oppositie vroeg onder meer dat de regering alle politiek gevangenen zou vrijlaten, maar president Maduro had geen oren naar die eis.

Polarisering

Verschillende deskundigen, net als verschillende ambtenaren van de Obama-administratie, waarschuwen dat de sancties de problemen in het olierijke land alleen maar erger zullen maken.

“Ik begrijp dat veel Amerikanen gefrustreerd zijn over de gebeurtenissen in Venezuela”, zegt Michael Shifter, voorzitter van de denktank Inter-American Dialogue. “Maar de V.S. hebben niet echt een hefboom in handen. Sancties kunnen bepaalde mensen misschien een goed gevoel geven, maar ze bereiken niet veel. Ze geven president Maduro alleen maar een extra reden om de Verenigde Staten aan te vallen.”

“Ik denk ook niet dat andere Latijns-Amerikaanse regeringen deze sancties onder de huidige omstandigheden een goed idee vinden”, aldus nog Shifter.

In een rapport over de situatie in Venezuela dat de International Crisis Group deze week publiceerde, waarschuwt de organisatie ervoor dat als de impasse niet snel opgelost raakt, het land in een diepere spiraal van economische neergang, geweld en criminaliteit dreigt terecht te komen.

Sinds februari kwamen in Venezuela al minstens 42 mensen om het leven tijdens confrontaties tussen veiligheidstroepen en pro-regeringsbendes enerzijds, en oppositiegroepen anderzijds.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.